ООН прагне озеленити економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН прагне озеленити економіку

Казна та Політика
299
Щорічні витрати на перехід світу до ресурсозберегаючої низковуглецевої економіки в 2012-2050 рр. повинні становити 2% річного ВВП, або $1,35 трлн. Таку оцінку представили фахівці Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) в 626-сторінковій доповіді " До зеленої економіки: шляхи до сталого розвитку та викорінення бідності" в межах підготовки до саміту Rio+20, який відбудеться в 2012 р. у Бразилії. Автори дослідження стверджують, що завдяки витратам на екологічну модернізацію, темпи росту "зеленої" економіки вже через 5-10 років будуть вищими в порівнянні зі сценаріями для нинішньої енерговитратної ресурсно-орієнтованої "коричневої" економіки.
Згідно з дослідженням UNEP, витрати на перехід до "зеленої" економіки, які складуть менше 1/10 щорічного обсягу інвестицій в основний капітал, необхідно направити в 10 ключових секторів. Отримувачами екологічних інвестицій повинні стати: сільське господарство, ЖКГ, енергетика, рибальство, лісове господарство, промисловість, туризм, транспорт, утилізація та переробка відходів і управління водними ресурсами.
Найбільше коштів необхідно енергетичному сектору, якому пропонується виділити $362 млрд. на підвищення енергоефективності та перехід від палива мінерального походження до природних джерел енергії (вітер і сонце). При цьому фахівці UNEP нічого не згадують про використання ядерної енергії. "Ми можемо скоротити глобальне споживання енергії на 9% до 2020 р. і майже на 40% до 2050 р., просто щорічно вкладаючи в "зелену економіку" 1,25% ВВП. Відповідно до цього сценарію зайнятість в енергетичному секторі зросте на 20% у порівнянні з вуглецевим варіантом розвитку. При цьому ми заощадимо палива на суму $760 млрд.",- говорить директор європейського регіонального відділення UNEP Кристоф Бувье.
Другим найбільшим отримувачем інвестицій на екологічну модернізацію повинен стати транспорт, де витрати повинні скласти $194 млрд. Ці гроші пропонується направити на розвиток суспільного транспорту, а також на просування автомобілів з економічною витратою палива. На третьому місці за обсягом необхідних "зелених" інвестицій - туристичний сектор і будівництво. Передбачається, що виділення $134 млрд. на підвищення теплоізоляції будівель буде сприяти зниженню споживання електроенергії і призведе до скорочення викидів парникових газів. На підвищення екологічності туризму, який є великим джерелом відходів і збитку для навколишнього середовища, також пропонується направити $134 млрд. За даними ООН, темпи розвитку екотуризмк нп сьогодні в шість раз випереджають швидкість росту "звичайного" туризму.
Сільське господарство, на думку фахівців UNEP, повинне отримати $108 млрд. на підвищення врожайності сільськогосподарських культур, підвищення якості ґрунтів і більш ефективне використання води. Ці заходи повинні допомогти прокормити населення Землі, яке до 2050 р. може збільшитися з нинішніх 7 млрд. до 9 млрд. людей. На переробку сміття і скорочення обсягу вироблених людством відходів на 70% до 2030 р. пропонується витратити ще $108 млрд. За даними UNEP, на сьогодні у світі переробляються тільки близько 25% усіх відходів. Програма розвитку чистої води оцінена також в $108 млрд. В ООН нагадують, що відсутність безпечної питної води і антисанітарія - одні з основних причин смертності та хвороб.
Фахівці пропонують провести великі перетворення в рибальській галузі, під час яких буде витрачено $108 млрд. на скорочення світового вилову риби на 50% шляхом списування рибальських судів і звільнення рибалок. Передбачається, що на першому етапі цієї реформи втрата робочих місць буде почасти компенсована зосередженням зусиль на розвитку великих компаній за рахунок невеликих рибальських флотилій. Витрати на підвищення промислового виробництва і переробку складуть $76 млрд. Частина цих коштів пропонується направити металургійній галузі: витрати на повторне використання алюмінію становлять лише 5% від вартості видобутку аналогічного обсягу цього металу. На боротьбу з вирубкою лісу планується виділити $15 млрд. Передбачається, що такі витрати допоможуть до 2030 р. скоротити темпи знищення лісів на 50%.
Автори доповіді UNEP відзначають, що на сьогодні 1-2% світового ВВП витрачається на "субсидування шляхів нестійкого розвитку" у таких галузях, як видобуток палива, сільське господарство, виробництво і використання пестицидів, рибальство і використання водних ресурсів. Скорочення або скасування таких субсидій, на думку фахівців UNEP, дозволить не тільки зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, але й визволити кошти, необхідні для переходу до "зеленої" економіки. Експерти визнають, що перехід від "коричневої" до "зеленої" у короткочасній перспективі призведе до скорочення робочих місць у таких галузях, як рибальство, однак фінансувати перепідготовку робочої сили можна за рахунок тих же субсидій.
Представники UNEP стверджують, що до планети слід ставитися не з короткочасних, а довгочасних позицій. У довгочасній перспективі інвестиції в "зелену" економіку в таких галузях, як енергетика, сільське господарство, управління ресурсами та суспільний транспорт, сповільнять кліматичні зміни, викличуть кероване зростання економіки, створять нові робочі місця і зменшать бідність. Запропонований сценарій припускає зростання прибутку на душу населення при зниженні майже на 50% "екологічного сліду" людини до 2050 р.
"Економічне зростання і екологічна стійкість - поняття зовсім не взаємовиключні. Навпаки, "зелена" економіка створює робочі місця і стимулює економічний прогрес, одночасно знижуючи такі істотні ризики, як наслідки зміни клімату, зростання дефіциту водних ресурсів і втрата екосистемних послуг",- запевняє виконавчий директор UNEP Ахім Штайнер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас