Експерти негативно оцінюють перший рік Януковича у влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти негативно оцінюють перший рік Януковича у влади

Казна та Політика
673
Політологи, вцілому, негативно оцінюють підсумки першого року президентства Віктора Януковича. Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерива, повідомила директор фонду Ірина Бекешкіна.
Найбільшим мінусом діяльності Януковича політологи назвали переслідування опозиціонерів і учасників "податкового Майдана". Крім того, істотним негативом експерти визнали згортання демократичних воль - волі слова і права громадян на мирні збори.
"Концентрацію влади в руках президента і створення чіткої вертикалі влади деякі експерти оцінили як негативно, так і позитивно", - відзначив Бекешкіна.
За її словами, також, в цілому, негативно політологи оцінили повернення до Конституції 1996 року. "В основному цей негатив стосувався грубого порушення чинного законодавства і політичного тиску на конституційний суд", - уточнила директор Фонду.
Крім того, вкрай негативну оцінку отримала гуманітарна політика Януковича, яка, на думку експертів, стала антиукраїнською. "Політологи також не побачили істотної боротьби з корупцією. Деякі експерти вважають, що її рівень навіть підвищився", - поінформувала Бекешкіна.
На міжнародній арені політологи відзначили переорієнтацію України в бік Росії, що понад 50% опитаних експертів оцінили негативно.
Разом з тим, серед позитивних змін політологи відзначили прискорення темпів підготовки України до Євро-2012, сам факт декларування владою необхідності проведення реформ, визначення цих реформ, прийняття закону про доступ до публічної інформації та посилення самоорганізації населення.
"Останні події все більше переконують громадян, що реформування України - справа, у першу чергу, самих українців", - відзначила Бекешкіна.
В опитуванні взяв участь 51 незалежний політолог. Критерієм оцінювання стала стаття 1 Конституції, яка визначає Україну як "суверенну, незалежну, демократичну, соціальну, правову державу".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас