ЄС вводить фінансові санкції проти України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вводить фінансові санкції проти України

Казна та Політика
3623
Європейський союз (ЄС) офіційно повідомив Україну про призупинення безоплатної бюджетної допомоги органам державної влади у зв'язку з внесенням Верховною радою змін до процедури державних закупівель. Через рішення ЄС вже заморожений транш в 31 мільйон євро. У Брюсселі відзначають, що на цьому санкції щодо Києва не закінчаться.
Вчора посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що ЄС заморозив надання Києву бюджетної підтримки. Джерело "Комерсант-Україна" у Брюсселі висловило обурення тим, що Київ збільшив кількість винятків із тендерного законодавства. "Нам говорять, що треба терміново закуповувати ці товари і послуги, тому що зима, не можна чекати. Але ж зима - це не екстрений захід, а запланований", - пояснив співрозмовник.
Санкції ЄС вже призвели до того, що Україна не отримала запланований транш в 31 мільйон євро на програми підвищення енергоефективності. "Євросоюз офіційно проінформував нас про призупинення надання бюджетної допомоги", - розповіла прес-секретар Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Тетяна Коврига. Вона зазначила, що в листі ЄС мова йде про призупинення бюджетної підтримки в цілому, а не лише даного траншу.
Документи, що є в розпорядженні "Комерсант-Україна", свідчать про те, що припинені як нові програми (наприклад, реалізація транспортної стратегії - 65 мільйонів євро), так і ті, що раніше фінансувалися (допомога у сфері енергетики - 42 мільйони євро). У разі продовження конфлікту втрати Україною тільки в 2011 році перевищать 100 мільйонів євро і надалі будуть зростати. Частина цих програм розпланована до кінця 2013 року.
Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що знає про рішення ЄС заморозити надання допомоги, але зазначив, що інформація видання про мотиви рішення Брюсселя некоректна. "Це не пов'язано (зі змінами до закону про держзакупівлі). Там є низка тем, які зараз обговорюються. Ми ведемо переговори про це", - повідомив Грищенко. Однак Тейшейра спростував його слова: "Наше рішення пов'язане тільки з процедурою держзакупівель, з прийнятими нещодавно доповненнями до закону. Інших причин немає".
За інформацією видання, Брюссель вимагає не тільки скасувати зміни до закону про держзакупівлі, а й внести до нього додаткові поправки, які гармонізують його з європейськими нормами. У разі, якщо Київ і Брюссель не досягнуть компромісу, кількість санкцій може збільшитися. "Ці зміни входять у протиріччя з вимогами Світового банку, що вплине на його рішення за кредитами для України", - сказав один зі співрозмовників "Комерсант-Україна". Крім того, позиція Києва ускладнює переговори про надання ЄС макрофінансової допомоги (кредиту) України на суму 610 мільйонів євро, які зараз ведуться.
Нагадаємо, що про проблеми, пов'язані зі зміною закону про державні закупівлі, президент України Віктор Янукович заявив вчора на засіданні комітету з економічних реформ. Поправки були ухвалені 11 січня. Верховна рада (ВР) включила енергетичні товари, а також послуги водопостачання та водовідведення до числа тих, які можна закуповувати, минаючи тендерні процедури. Це рішення й викликало негативну реакцію Брюсселя.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас