Литвицький: Валютно-резервна надійність у лютому зміцнилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Валютно-резервна надійність у лютому зміцнилася

Казна та Політика
340
Тенденції курсової та валютно-резервної надійності, які добре проявилися у січні, в лютому отримали новий розвиток і стали міцнішими, констатує керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
"Сьогодні, 23 лютого, резерви повернулися на той рівень, на якому були на початку лютого - $35 млрд", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Литвицький відзначив, що з початку місяця НБУ продав близько півмільярда доларів в порівнянні з $422 млн у січні, однак одночасно зростають експортні та інші надходження валюти на ринок.
"Сальдо купівлі-продажу по лютому буде рівноважне або навіть позитивне. І це все не позикові гроші, не єврооблігації", - підкреслив радник голови НБУ. За його словами, після приходу $1,5 млрд від розміщення суверенних єврооблігацій, резерви протестують новий високий рівень.
Литвицький уточнив, що всього з початку року Нацбанк купив вже понад $1 млрд, і сальдо його операцій на ринку залишається позитивним і перевищило $170 млн.
"Побоювання, що слідом за січневою купівлею валюти буде її різкий продаж, не підтвердилися", - зазначив він.
Радник глави НБУ також звернув увагу на те, що така ситуація на ринку відбивається на трендах курсу: "Він залишається стабільним: вчора склав 7,95015 грн/$ 1, тоді як на 1 січня 7,95355 грн/$ 1".
Литвицький підкреслив, що завдяки курсовій політиці Нацбанку експорт одержав гарну підтримку. Експерт пояснив, що за підсумками січня реальний ефективний обмінний курс гривні девальвував на 1,3%, що відбулося вперше з жовтня. Цьому сприяло те, що номінальне зміцнення гривні в січні склало 0,2%, тоді як російського рубля - 2,5%, при тому, що інфляція в Україні була істотно нижчою - 1% проти 2,4% у Росії.
"Ми отримали додаткові докази того, що треба концентрувати зусилля на зниженні курсового і валютного тиску. Це найкращий вибір для підтримки експорту", - вважає керівник групи радників глави НБУ.
У той же час він відзначив необхідність не переоцінювати досягнуте, тому що не всі прогнози розвитку світової економіки є позитивними.
"Нам тепер є що втрачати, тому березень повинен бути місяцем пошуку подушок амортизації", - сказав Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас