Постпред РФ: Євросоюзу не слід нав'язувати іншим державам свої стандарти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постпред РФ: Євросоюзу не слід нав'язувати іншим державам свої стандарти

Енергетика
315
Над енергетичною складовою майбутньої базової угоди між Росією і ЄС необхідно працювати, інакше будуть проблеми у обох сторін, заявив у вівторок постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов.
"Якщо пустити все на самоплив, то будуть проблеми. Проблеми будуть у наших енергетичних компаній, і аж ніяк не тільки у "Газпрому", але і в інших. Проблеми будуть і на стороні ЄС", - заявив глава російської дипломатичної місії при Євросоюзі.
Він привів за приклад дії Литви, члена ЄС, яка, на його думку, "веде справу по суті до націоналізації енергетичної інфраструктури", тобто газопроводу, який належить консорціуму за участю "Газпрому" та однієї з європейських компаній. Передбачається залишити їм тільки розподільчі мережі. І питання не тільки в тому, що саме це розукрупнення досить спірне, вважає Чижов.
"В принципі, це відображення більш загального підходу, в якому я бачу проблему на довгострокову перспективу як в наших відносинах з Євросоюзом, так і у відносинах з ним інших країн", - сказав російський дипломат, пославшись на свій досвід спілкування з представниками інших держав- партнерів Євросоюзу.
"Проблема в тому, що Європейський союз, поряд зі своєю переконаністю, що все, що він робить на світло, являє собою найкращий світовий стандарт, проявляє ще й невідбутну тенденцію поширити дію цього стандарту на увесь інший світ", - відзначив російський постпред.
"От, припустимо, вихлопи від цивільних літаків. Перевищення квот на викиди вуглекислого газу в повітряному просторі ЄС авіакомпаніям доведеться купувати за гроші. Ну, напевно, про це можна було б вести мову в контексті всесвітніх зусиль по боротьбі з глобальним потеплінням. Але не в односторонньому ж порядку", - заявив Чижов.
За його словами, якщо це так і залишити, то Росії доведеться піти на відповідні заходи. "І тоді проблема платежів за транссибірські польоти європейських літаків здасться квіточками. Тому що тоді мова піде про мільярди євро за прольоти над російським повітряним простором", - стверджує дипломат.
Він також навів у приклад стандарт ЄС по деревині, який в майбутньому почне діяти. "Будь-який дерев'яний предмет, включаючи дерев'яний ящик, тару, повинен мати сертифікат відповідності екологічним нормам, який дійсний два тижні. Може, для Європи це годиться. Але, а якщо, припустимо, в Красноярську щось упакували в дерев'яний ящик і відправили, наприклад, до Німеччини? Так цей ящик тільки до російського кордону буде більше двох тижнів добиратися", - зазначив постпред РФ.
На його думку, "необхідне врахування особливостей і параметрів інших держав".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас