"Нафтогаз" планує збільшити експорт газу в Польщу в 10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" планує збільшити експорт газу в Польщу в 10 разів

Енергетика
460
НАК "Нафтогаз України" має намір відновити експорт газу в Польщу, плануючи поставити палива на суму до 90 млн дол., а в майбутньому збільшити експорт у 10 разів. Про це пише видання "Комерсант Україна" з посиланням на свої джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості і "Нафтогазі".
Відповідно до джерел, Кабінет міністрів України готує постанову, яка дозволить експортувати газ з України до Польщі. У прес-службі уряду виданню підтвердили, що "готується постанова, яка врегулює експорт незначних обсягів газу до Польщі", але відмовилися від подальших коментарів. За наявною інформацією, документ планується затвердити до кінця тижня, а вже до кінця року - експортувати до 300 млн кубометрів газу.
Нагадаємо, в жовтні 2010 р. "Нафтогаз" відновив експорт українського газу до Польщі. Дочірнє підприємство "Укргазвидобування" здійснювало поставки в Хрубешув (Польща). До кінця року було експортовано менше 10 млн куб. м газу.
З 1 січня 2011 р. постачання були припинені. "Це пов'язано з тим, що за контрактом з "Газпромом" ми з початку року не можемо експортувати російський газ. А газ власного видобутку повинен продаватися тільки на внутрішньому ринку, згідно з постановою Кабміну №1729 від 27 грудня 2001 р.", - пояснило джерело видання в Міненерговугільпромі.
За його словами, в Кабміні готують зміни до цієї постанови, які дозволять цього року експортувати в Польщу до 300 млн кубометрів газу, а в майбутньому - до 3 млрд кубометрів на рік. З урахуванням підвищення з березня цін на газ на польському ринку до 290-300 дол. за тисячу куб. м, "Нафтогаз" в 2011 р. зможе виручити від продажу заявленого об'єму до 90 млн дол.
Нагадаємо, раніше в "Газпромі" повідомили, що в березні вартість газу для Західної Європи зросте на 15-20%, тоді коли для українських промисловців подорожчання через відмінності у формулі ціноутворення буде не настільки значним. Так, в II кварталі ціна імпортного газу для України підвищиться на 4,1% в порівнянні з I кварталом, до 275 дол. за тисячу кубометрів.
Такі плани України стурбували російського монополіста. "З невеликим перетіканням газу у розмірі 100-200 млн кубометрів ще можна погодитися, але обсяг понад 1,5 млрд кубометрів при ємності польського газового ринку в 14 млрд кубометрів - це десята частина ринку і конкуренція для нашого палива", - заявило виданню високопоставлене джерело в "Газпромі", додавши, що постараються шляхом переговорів переконати Україну поставляти не більше 1,5 млрд кубометрів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас