Росія перегляне газовий контракт тільки взамін на ЄЕП чи ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія перегляне газовий контракт тільки взамін на ЄЕП чи ГТС

Енергетика
536
Росія може переглянути контракт на постачання газу тільки при значних політичних поступках України.
Про це заявив експерт енергетичного ринку Валентин Землянський, який очолював прес-службу "Нафтогазу" під час новорічної російсько-української "газової війни".
"Проблема перегляду контракту є на сьогодні ключовою в російсько-українських взаєминах. Позиція "Газпрому" достатньо однозначна - ви підписали контракт і повинні виконувати його положення. В українському контракті є дві основні відмінності від європейських: висока базова ставка у формулі розрахунку ціни на газ і відсутність прямої (це дуже важливо) можливості перегляду контракту.
Додатковою проблемою є наявність Харківських домовленостей, які передбачають 30% знижку протягом дії контракту. Це преамбула", - зазначив експерт.
"Газпром" готовий переглядати контракти тільки у випадку значних політичних поступок з боку України. Зокрема, це може бути вступ до Митного Союзу (ЄЕП). Крім того, другим шляхом, яким пропонує піти "Газпром" - це злиття "Нафтогазу" і "Газпрому", за якого ціна на газ для всіх категорій споживачів буде дорівнювати російській. Проблема полягає лише в тому, що внутрішні ціни на газ у Росії щороку зростають у середньому на 15-20%, а для промисловості встановлений перехідний період до 2014 року, після чого повинен відбутися перехід до рівнодохідної ціни, тобто внутрішня ціна на газ буде дорівнювати експортній. Нагадаю, на сьогодні середня експортна ціна "Газпрому" для Європи складає 327 доларів за тисячу кубометрів", - сказав Землянський.
Він підтвердив, що українська ГТС справді може використовуватися "Газпромом" навіть у разі добудови обхідних трубопроводів.
"Такий варіант не виключений. За оцінками "Газпрому", рівень споживання в Європі до 2020 року зросте на 120 млрд. кубів, удвічі. Таким чином українська ГТС не тільки може бути завантажена на рівні 100-110 млрд. кубів, але і шляхом невеликих вкладень прокачування може бути збільшена до 140 млрд кубів. Сказати, наскільки такі плани реалізовані, досить складно, оскільки прогнози споживання в Європі носять різноспрямований характер, і спиратися на них досить складно. Але якщо прогнози "Газпрому" виправдаються навіть наполовину, - це цілком може гарантувати Україні завантаження її ГТС на достатньому рівні", - резюмував Землянський.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас