Світове подорожчання нафти може серйозно вплинути на український роздріб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світове подорожчання нафти може серйозно вплинути на український роздріб

Енергетика
538
Стрімке подорожчання нафти на світових ринках може серйозно вплинути на вартість палива в українських роздрібних мережах на початку березня, вважають опитані експерти.
"Якщо вартість нафти протримається протягом місяця на рівні близько $100 за барель, то ціни на бензин А-95 в Україні можуть досягти 9,70 грн/літр, на дизельне паливо - 8,90 грн/літр. Це може статися вже на початку березня", - зазначив директор консалтингової компанії" А-95 "(Київ) Сергій Куюн.
Експерт підкреслив, що хоча найбільш відчутного подорожчання палива можна очікувати на початку наступного місяця, партії більш дорогих нафтопродуктів надходять в Україну вже зараз.
"За нашими розрахунками, якщо такі високі ціни на світовому ринку протриматися 10 днів, тоді український ринок відчує це на собі. А якщо через тиждень знизяться, тоді ні", - сказав заступник директора науково-технічного центру (НТЦ) "Психея" (Київ) Геннадій Рябцев.
Він підкреслив, що орієнтуватися краще на вартість нафти на Лондонській, а не на Нью-Йоркській біржі. "Різниця в цінах на цих двох майданчиках недавно досягала рівня, якого не було з 1983 року. У цьому є спекулятивна складова" - зазначив експерт.
Як повідомлялося, вартість квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) до 13:24 склала $96,59 за барель, що на $6,88 (7,67%) вище рівня 18 лютого. Раніше в процесі торгів ціна ф'ючерсів піднімалася до $98,48 за барель.
Котирування ф'ючерса на нафту Brent на квітень на лондонській біржі ICE Futures на 13:25 зросло на $1,59 (1,5%) - до $107,33 за барель. Вартість цих контрактів на закриття ринку в понеділок склала $105,74 за барель - це максимальна розрахункова ціна з вересня 2008 року.
У Лівії шириться народне повстання; у понеділок влада країни застосувала проти протестуючих бойову авіацію і навіть артилерію. На цьому тлі армія і чиновники масово переходять на сторону повсталих, а сам лідер Лівії Муаммар Каддафі втік зі столиці. Лівійці залишають країну в спішному порядку, іноземні держави, включаючи Росію, Україну, Австрію, Великобританію, Францію, евакуюють своїх громадян.
За прогнозами аналітиків Goldman Sachs, якщо напруженість на Близькому Сході і в Північній Африці збережеться, нафта WTI може піднятися до $100-105 за барель у найближчі тижні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас