Кудрін: Дефіцит бюджету при високих цінах на нафту може призвести РФ до сценарію Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Дефіцит бюджету при високих цінах на нафту може призвести РФ до сценарію Греції

Казна та Політика
467
Збереження дефіциту бюджету при високих цінах на нафту може привести Росію до сценарію Греції, вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
Греція навесні 2010 року була змушена звернутися по зовнішню кредитну підтримку, щоб уникнути дефолту. ЄС і МВФ надали Афінам безпрецедентний пакет кредитів на 110 млрд євро в обмін на жорсткі реформи. "Бути при 100 доларах ціни на нафту за один барель і жити при 2% дефіциту - це йти до варіанту Греції. Ну а хто до варіанту Греції дасть гроші на інвестиції?" - заявив Кудрін у вівторок в інтерв'ю телеканалу RT.
Таким чином, глава Мінфіну продовжив полеміку з Мінекономрозвитку про бюджетні витрати на інновації та у зв'язку з цим - про перспективи зниження дефіциту бюджету РФ. Мінекономрозвитку підготувало інноваційний сценарій розвитку економіки РФ, що допускає збереження дефіциту бюджету в 2% ВВП до 2020 року при цінах на нафту в 100 доларів за барель. Кудрін раніше вже розкритикував цей документ.
"Я можу відразу сказати зі свого боку як експерт, що при такій ціні на нафту мати 2% дефіциту - це означає в очах всіх інвесторів світу бути країною, яка не вміє жити по коштах. Тому ніякого інноваційного розвитку при такому бюджеті не вийде - нам просто не дадуть кошти на цей інноваційний розвиток", - сказав міністр.
Раніше він заявляв, що інноваційний сценарій розвитку РФ не вимагатиме таких масштабних інвестицій, щоб зберігати дефіцит бюджету. Крім того, на його думку, до бюджету не можна закладати ціну на нафту в 100 доларів за барель, оскільки вона може різко впасти.
"Механізм збільшення темпів зростання - це стимулювання приватних інвестицій, - продовжив Кудрін. - І якщо ми будемо знижувати дефіцит бюджету, то ми створимо більше впевненості на фінансових ринках, і приватний сектор швидше піде в інвестиції. А приватні інвестиції стимулюються, якщо держава не намагається позичати на ринку дуже великі кошти і штовхатися з інвесторами на одних і тих же майданчиках, а також боротися з приватним бізнесом за інвестора".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас