Прозорість банківської системи підвищиться? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прозорість банківської системи підвищиться?

Казна та Політика
460
Експерти вважають, що прозорість банківської системи України підвищиться в результаті введення в дію Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо регулювання діяльності банків), прийнятого Верховною радою України 15 лютого цього року, повідомляє агентство УНІАН.
Як відзначив член Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, екс-керівник групи радників Національного банку України Віктор Лисицький, рівень прозорості українських банків повинен значно підвищитися після набрання чинності змін до закону "Про банки і банківську діяльність".
На його думку, банки - це той соціальний інститут, який повинен пильно контролюватися суспільством і регулятор, в особі Національного банку, повинен мати відповідні повноваження для такого контролю. "Сьогодні авторитет НБУ вище, ніж у інших регуляторів ринку", - підкреслив Лисицький. Через це експерт позитивно оцінює надане Нацбанку право отримувати та перевіряти інформацію про ділову репутацію і фінансовий стан засновників і власників банків (відповідно до змін до статті 34 Закону "Про банки і банківську діяльність"). Також Віктор Лисицький схвалює поправку до статті 56 Закону "Про банки і банківську діяльність", яка зобов'язує банки "на постійній основі розміщувати на веб-сайті банку актуалізовану інформацію про власників істотної частки участі в банку".
Як зазначив начальник відділу аналізу і досліджень "Райфайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб, розкриття інформації про власників банків - позитивний факт, і необхідність такого кроку обговорювалася в банківському співтоваристві давно. "Підвищення прозорості банківської системи України було одним з вимог міжнародних фінансових організацій, зокрема, Міжнародного валютного фонду", - підкреслив експерт. На думку Сологуба, дана норма дасть змогу НБУ посилити нагляд за банками з метою недопущення зловживань, наприклад, кредитування пов'язаних осіб. Що, у свою чергу, буде сприяти стабільності банківської системи.
Нагадаємо, представляючи у ВР законопроект "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо регулювання діяльності банків), заступник голови Національного банку України Ігор Соркін сказав, що його метою є впровадження процедури виявлення реальних власників банків і встановлення до них спеціальних вимог. Також метою документа є імплементація до законодавства України Основних принципів ефективного банківського нагляду Базельського комітету та положень Директиви (2006/48/ЄС) Європейського Парламенту щодо створення та подальшого здійснення діяльності кредитних установ у частині забезпечення прозорої структури власності банків.
За словами Соркіна, норми закону "дозволять не допустити створення банків з непрозорою структурою власності та посилити відповідальність власників банків за їх фінансовий стан". Дані зміни, на думку представника НБУ, "мають істотне значення для забезпечення захисту інтересів вкладників".
15 лютого 2011 р. Верховна Рада України прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо регулювання діяльності банків). Закон передбачає підвищення вимог до статутного капіталу банків з 75 до 120 мільйонів гривень.
Законом також встановлено, що під час створення банку НБУ отримує повну інформацію про всіх засновників банку, незалежно від частки участі в статутному капіталі, щодо структури власності, ділової репутації, фінансового стану. Встановлюються вимоги до фінансового стану і ділової репутації власників. Впроваджується норма, яка зобов'язує власників банку протягом усього часу володіння ними частки в банку, відповідати вимогам, встановленим законом.
Крім того, законом передбачений обов'язок банків оприлюднити інформацію про власників істотної участі в банку шляхом публікації у періодичних виданнях або розміщення в мережі Інтернет. Національний банк також наділяється повноваженнями розміщувати на своєму офіційному веб-сайті інформації про власників істотної частки в банках.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас