Януковичу подарували соцопитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу подарували соцопитування

Казна та Політика
1455
Соціологія традиційно використовується українськими політиками в маніпулятивних технологіях. Умовою їх результативного використання є обмежений доступ до інформації об'єкта маніпуляцій. Українці прекрасно інформовані про реальний стан справ в країні - і перш за все у власних гаманцях. Тому навряд чи цифра в 52% підтримки Віктора Януковича може викликати щось, крім роздратування. Можна припустити, що дані опитування "Софії" адресовані не дуже досвідченим в українських реаліях громадянам зарубіжних країн.
Директор Центру моделювання ситуацій Віталій Бала не виключає, що потрібна цифра прозвучала для самого Віктора Януковича. "Я не став би серйозно ставитися до таких результатів. Швидше за все, це розраховано на самого Віктора Януковича. Правда, автори цієї ідеї зробили президентові ведмежу послугу", - сказав Віталій Бала. Більш адекватним пан Бала вважає результати опитування "Українського демократичного кола" за рейтингами основних партій країни. "Це більш реальні цифри. Зокрема, цілком схоже на правду падіння рейтингу Партії регіонів на 22,8%, до 20,6%", - зазначив експерт. "Хоча падіння популярності будь-якої партії, яка перейшла з опозиції до влади, закономірно, -23% з червня - це дуже багато", - вважає Віталій Бала.
Депутат Верховної Ради (Партія регіонів) В'ячеслав Богуслаєв вважає зниження популярності своєї партії тимчасовим. Він пов'язує падіння рейтингу з непопулярними реформами, які проводить влада. "З точки зору миттєвої вигоди вони непопулярні, але позитивний ефект буде відчутний через декілька років. А за нинішньої влади економіка країни зростає, зростає експорт, зміцнилася гривня", - сказав "i" пан Богуслаєв. Він визнав, що більшість українців поки що не відчуває економічного зростання на своїх сімейних бюджетах. Але пояснює це депутат діями попередньої влади, яка "запустила внутрішні ринки".
А колега В'ячеслава Богуслаєва по парламенту Андрій Шкіль (БЮТ-Батьківщина) пояснює падіння рейтингу владної партії "бездарною політикою" нинішнього керівництва країни. Зростання популярності БЮТ (+4,2% до 15,6% з травня 2010 р.) депутат пояснює послідовною позицією своїх товаришів. "У запропонованих владою жорстких умовах ми демонструємо стійкість і непохитність. Ми не просто критикуємо владу - пропонуємо альтернативу", - сказав він.
Серед тих, хто показав зростання рейтингу, - Компартія (+1,3% - до 3,9%). Віталій Бала пояснює це погіршенням економічного становища малозабезпечених, які підтримують популістські гасла КПУ. Нагадаємо, Компартія входить до владної коаліції та має своїх представників у виконавчій владі. Згідно з даними опитування "Українського демократичного кола", партія "Сильна Україна", очолювана віце-прем'єром соціальної політики Сергієм Тігіпком, втратила з травня минулого року 6,1% і має підтримкою 5,6%. У "Фронту змін" підтримка зросла на 2,9% - до 8,7%.
Значно зросла популярність Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Віталій Бала вважає, що в цьому більше заслуга влади, яка активно з приводу і без такого піддає репресіям представників "Свободи". "Ті, хто ще недавно був співчуваючим "Свободі", сьогодні підтримують її внаслідок репресій влади", - вважає пан Бала. "Це закономірний результат наших дій, продуманості нашої стратегії. Ми не якийсь ідеологічний флюгер, який змінює позиції від виборів до виборів. І виборці бачать у нас реальну силу, здатну протистояти олігархічної диктатури, яка зараз встановлюється в країні", - сказав "i" керівник Київської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Андрій Іллєнко. Арешти та затримання членів партії пан Ільєнко вважає реакцією влади на послідовну і безкомпромісну позицію "Свободи". Андрій Іллєнко зазначив, що нинішня влада вже не зможе змінити свою тактику по відношенню до "Свободи". "Ігнорувати нас сьогодні вже не вийде - нас підтримують західні області та підтримка в Центральній і Східній Україні", - переконаний лідер столичної організації ВО "Свобода".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас