Конституція впаде під натиском регіоналів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституція впаде під натиском регіоналів

Казна та Політика
1756
Вчора президент Віктор Янукович зробив перший крок на шляху фундаментального перекроювання Конституції - глава держави ініціював створення Конституційної асамблеї, яка має підготувати та затвердити проект, по всій видимості, масштабних конституційних змін. І в нинішніх політичних реаліях навряд чи у когось виникнуть сумніви, який саме буде підсумок глобального перекроювання Основного закону. Особливо в контексті вже здійснених регіоналами реформ - судово-правової, податкової та інших.
Адже всі ці реформи мали як мінімум дві спільні риси. По-перше, в них чітко простежується тільки конкретна вигода людей при владі, тоді коли вигода всіх інших громадян досі залишається вельми невиразною. По-друге, регіонали обов'язково доводять свої реформи до логічного кінця, якщо тільки не виникає серйозних конфліктів всередині самої владної команди.
У зв'язку з цим навряд чи варто припускати, що конституційна реформа піде не второваним, а за якимось іншим шляхом. Тим більше що ініціативи, підтримувані особисто президентом Віктором Януковичем, практично завжди забезпечують повну єдність і узгодженість у діях його команди.
Далі прогноз розвитку ситуації з Основним законом країни й зовсім стає елементарним. За два десятиліття української незалежності наші політики, здається, переконливо довели, що керуються в своїх діях, як правило, прагненням до влади і грошей. Влада потрібна для отримання грошей, а гроші потрібні для отримання влади - приблизно так можна уявити орієнтовну формулу державного життя в Україні.
І особливу увагу потрібно приділити словам Віктора Януковича, які той виголосив учора під час засідання науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї. "Економічна криза показала, що модель державного устрою була слабкою і не могла об'єднати суспільство. Такого у нас не повинно ніколи більше повторитися", - підкреслив глава держави.
Важливо, що люди з високих владних кабінетів часто говорять алегорично, вкладаючи в свої слова й не пряме значення. У зв'язку з цим досить згадати, що попередня модель державного устрою не могла об'єднати не суспільство, а українських небожителів, які сповідують згаданий вище образ мислення. Логічно припустити, що йдеться не про об'єднання суспільства, а про об'єднання в один ударний кулак всіх представників владної еліти. І коли це станеться, цей кулак можна буде спрямувати виключно на досягнення різнорідних вигод - природно, на благо українського суспільства і заради підвищення рівня життя українських громадян. І за таких обставин мета, озвучені президентом, вже, ймовірно, можуть набути іншого змістовного забарвлення.
Залишається одна складність - позиція високопоставлених політиків з Європи та США. Нині, мабуть, не проходить жодного дня, щоб представники Заходу не висловилися критично з приводу обмеження в Україні демократії, свободи слова, основоположних прав громадян і т.д. І в цьому інформаційному потоці дуже складно знайти хоча б один позитивний публічний відгук про внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні. Це, правда, не означає, що Захід не підтримує більшу частину дій, основаних регіоналами. Це, перш за все, означає обурення тим, що українська влада абсолютно не дбає хоча б про прикриття своїх намір ширмою прихильності до демократичних цінностей і стандартів.
Все це, вочевидь, змушує регіоналів організовувати тривалу демократичну процедуру - створення науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, запуск діяльності самої Асамблеї, тривалий термін роботи цього органу, зосередження в ньому десятків відомих умів країни з подальшим затвердженням Асамблеєю проекту Конституційних змін і його схваленням в рамках непростої процедури у Верховній Раді.
Виглядає все це дуже красиво і імпозантно, але всю цю красу псує заздалегідь зумовлений підсумок конституційного процесу - чим все закінчиться, і так всім зрозуміло. Питання тільки в деталях.
Залишається лише один до кінця не з'ясований момент - чому настільки відстороненими від перетворень Основного закону залишаються українські громадяни. Але і тут все просто - якщо більшості громадян нецікаво навіть вивчити свої записані в Конституції права і свободи, тоді цілком логічно, що головний закон країни буде представляти інтерес тільки для влади. І за це на політиків навіть не варто ображатися
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас