Експерт: Ситуація на грошовому ринку Білорусі вимагає різкого підвищення ставки рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ситуація на грошовому ринку Білорусі вимагає різкого підвищення ставки рефінансування

Казна та Політика
387
Ситуація на білоруському грошовому ринку, яка наразі характеризується підвищеним попитом на іноземну валюту і, як наслідок, зниженням золотовалютних резервів, зростанням негативного рахунку зовнішньоторговельного балансу, вимагає різкого підвищення ставки рефінансування і згортання заходів щодо стимулювання внутрішнього попиту. Таку точку зору висловив в коментарі Прайм-ТАСС економіст Білоруського економічного дослідницько-освітнього центру Дмитро Крук.
"У короткостроковій перспективі необхідне різке підвищення ставки рефінансування, що допоможе знизити доларизацію депозитів вже в поточних умовах, і згортання штучних заходів щодо стимулювання внутрішнього попиту, зокрема видачі директивних кредитів", - сказав Крук.
Також, за його словами, потрібен поступовий - протягом року-двох - перехід до режиму таргетування інфляції, який передбачає плаваючий обмінний курс.
"Ці кроки повинні здійснюватися одночасно з введенням комплексу спеціальних заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності", - підкреслив Крук.
Кроки, які, на думку експерта, розпочне влада для подальшого запобігання скорочення золотовалютних резервів, - це стимулювання приватних позик, подальше посилення валютного регулювання, плавна девальвація, приватизація, поступове обмеження стимулювання внутрішнього попиту, жорсткість монетарної політики. "У випадку якщо не буде проводитися приватизація, інші перераховані групи інструментів потрібно буде використовувати набагато інтенсивніше", - зазначив Крук.
Він також висловив свою думку щодо подальшого залучення зовнішніх запозичень: "Нові запозичення доцільні, якщо вони спрямовані не лише на фінансування поточного дефіциту, а й на його запобігання в майбутньому, тобто пов'язані з підвищенням енергоефективності, макроекономічним реформуванням і т. п.".
"Гіпотетична програма з Міжнародним валютним фондом могла б задовольняти такі умови", - вважає Крук.
Що стосується девальвації нацвалюти, то вона здатна вирішити проблеми лише "в пакеті" з іншими заходами, зауважив він. "Сама по собі девальвація не зможе забезпечити ліквідацію дефіциту (або ж її масштаби повинні бути надзвичайно великими), що негативно позначиться на всьому фінансовому ринку Білорусі. Крім того, більш доцільно говорити не про девальвацію, а про необхідність зміни режиму обмінного курсу в напрямку плаваючого . Цей режим з визначення усував би низку диспропорцій у зовнішній торгівлі, а також сприяв би зниження доларизації депозитів", - вважає експерт.
Відповідаючи на питання про те, наскільки ефективними можуть виявитися нові заходи адміністративного характеру, такі як нові заборони авансів по імпорту або заморожування валютних вкладів населення, Крук наголосив на їх недоцільності.
"Такі заходи, на мій погляд, можуть обмежити попит на валюту в короткому періоді, який при тривалому збереженні їхньої дії буде проявлятися на інших сегментах ринку і через модифіковані механізми, - сказав Крук. - Тому ці заходи не можуть ліквідувати фундаментальних передумов дефіциту валюти, а дозволяють лише знизити гостроту проблеми на нетривалий період. Гіпотетичне заморожування валютних вкладів стоїть осібно - воно може нейтралізувати дефіцит на валютному ринку, але при цьому негативні наслідки такого кроку для банківської системи та всієї економіки можуть виявитися надзвичайно великими".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас