Шахраї програють в карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї програють в карти

Фінтех і Картки
960
Банкам за минулий рік вдалося скоротити кількість шахрайських операцій з платіжними картами в 13 разів - до 2,9 тис., вдвічі зменшивши свої збитки. Проте у профільній асоціації вважають, що вони не розкривають всю інформацію і проблем у них набагато більше. Для скорочення кількості шахрайств експерти радять налагодити обмін інформацією між банками і посилити покарання за незаконні дії.
Кількість випадків шахрайства з картками платіжних систем Visa і MasterCard скоротилася в Україні в 2010 році в 13 разів. Як повідомили в Нацбанку, кількість операцій, за якими банки зазнали збитків через шахрайство, склала 2,9 тис. проти 40 тис. у 2009 році. З них 1973 операції здійснені з картами системи Visa, 927 - з MasterCard.
Збитки банків через незаконні дії та сумнівні операції з картами скоротилися удвічі - втрачено 6,3 млн грн, тоді коли роком раніше - 12,9 млн грн. Таким чином, середня сума збитків від однієї операції навіть збільшилася - з 323 грн до 2174 грн. Кількість постраждалих від шахраїв банків практично не змінилася - 43, роком раніше - 44.
Учасники ринку вважають, що ситуація з шахрайством набагато складніша. "Згідно зі статистикою банків, частка шахрайства від загального обороту, який в 2010 році склала 450 млрд грн, досягла всього 0,014% (63 млн грн), тоді коли в усіх інших країнах - 0,06%, - говорить директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.- Треба, щоб в статистиці банки враховували не тільки формальні збитки від цих операцій, а весь перелік шахрайських операцій незалежно від того, чи були збитки. За нашими оцінками, реальна сума проблем - 150 млн грн".
На 1 січня кількість активних платіжних карт в Україні склала 29,4 млн шт., з яких 93% - 27,4 млн шт.- були магнітними. За даними Нацбанку, в Україні діяли 30,1 тис. банкоматів та 108 тис. платіжних терміналів.
Торік Нацбанк наполягав на масовому переході банків з платіжних карт із магнітною смугою, які є менш надійними, на чипові. Але банкіри не готові витрачатися на захист карт, як і офіційно коментувати цю проблему. "Наші збитки від шахрайства набагато менше, ніж витрати на запуск чіпових карт, оскільки переважна кількість банкоматів і терміналів їх не читає, і потрібно змінювати всі технології. Ми перевіряємо банкомати, відстежуємо великі суми списання коштів з карт", - говорить директор управління платіжних карт одного з банків.
Карпов вважає за необхідне посилити моніторинг проблемних трансакцій: "Запуск чіпових карт також розглядається, але основний упор робиться на спільні дії МВС, Нацбанку і банків, наприклад щодо захисту банкоматів і терміналів. Може бути посилена контрольна роль НБУ з впровадження галузевих стандартів. Не всі банки належно виконують моніторинг операцій з картами, вони мають обмінюватися інформацією між собою".
Законодавство сприяє шахрайству, тому його необхідно посилити. "За підробку грошей загрожує тюремне ув'язнення, а за підробку карт можна відбутися штрафом. Є кілька людей, які неодноразово "світилися" з такими махінаціями, однак, або заплативши штраф, або недовго відсидівши у в'язниці, знову починали здійснювати ту ж діяльність", - зазначає Олександр Карпов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас