Moody's змінило прогноз кредитного рейтингу Японії на негативний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's змінило прогноз кредитного рейтингу Японії на негативний

Казна та Політика
288
Рейтингове агентство Moody's змінило прогноз кредитного рейтингу Японії зі стабільного на негативний, посилаючись на високий рівень боргу цієї країни. Наразі Moody's відносить боргові зобов'язання уряду Японії до категорії Aa2, передає ВВС.
Японський уряд намагається прискорити темпи економічного зростання за рахунок нарощування витрат та запозичень. На думку Moody's, Токіо необхідно скоротити обсяги запозичень - за розміром боргу Японія перевершує всі інші розвинені країни. Але при цьому уряд навряд чи зуміє це зробити, і борг продовжить рости, вважають аналітики.
Політика уряду Японії викликає у рейтингового агентства підвищені побоювання того, що економічна та фіскальна політика виявиться недостатньо дієвою для досягнення цільових показників скорочення дефіциту, встановлених урядом.
Нагадаємо, 17 лютого ц.р. агентство Fitch зберегло кредитний рейтинг Японії на рівні "АА-" зі стабільним прогнозом, пославшись на здатність країни обслуговувати борг за низької прибутковості облігацій за рахунок великих внутрішніх заощаджень.
Прем'єр-міністр Наото Кан намагається заручитися підтримкою проведеної ним політики з боку опозиційних партій у розколотому парламенті. Але хоча політичні чвари викликають занепокоєння, поки занадто рано говорити про те, що політичний процес остаточно зайшов у глухий кут, сказав глава азійсько-тихоокеанського відділу Fitch Ендрю Колкухон.
Раніше, 27 січня ц.р. агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Японії вперше з 2002 р., пославшись на те, що в уряду країни немає послідовного плану боротьби з розростанням держборгу. S&P знизило рейтинг країни на один щабель до "АА-" з "АА", опустивши його, таким чином, на три щаблі нижче за максимальне значення.
"Зниження (рейтингу) відображає наші очікування того, що коефіцієнт урядового боргу Японії, який вже серед найвищих серед країн з суверенними рейтингами, продовжить рости довше, ніж ми припускали до глобальної економічної кризи, і досягне пікових значень лише до середини 2020 рр." , - говорилося в заяві S&P.
"На наш погляд, у контрольованого демократичною партією уряду Японії немає послідовної стратегії для зняття негативних аспектів динаміки зростання боргів, почасти через те, що коаліція втратила більшість у верхній палаті парламенту минулого літа", - відзначили аналітики агентства.
S&P чекає, що дефіцит бюджету Японії залишиться великим протягом декількох років, що завадить уряду домогтися гнучкості податково-бюджетної політики. "Зокрема, ми очікуємо, що бюджетний дефіцит скоротиться лише небагато з прогнозованого рівня 9,1% від ВВП в 2010 ф.р. (який закінчується 31 березня 2011 р.), до 8% в 2013 ф.р.", - повідомило агентство.
Прогноз довгострокового рейтингу залишається стабільним, повідомило S&P, оскільки хороший баланс зовнішніх розрахунків Японії та гнучкість монетарної політики компенсують бюджетні проблеми.
Зазначимо, Міністерство фінансів Японії очікує, що розмір непогашеного держборгу Японії досягне 869 трлн ієн (10,57 трлн дол.) до кінця березня 2011 р. - або 181% від ВВП.
Нагадаємо, 14 січня ц.р. прем'єр-міністр Японії Наото Кан оголосив новий склад уряду країни. Прем'єр висловив упевненість, що оновлення складу уряду дозволить рішучіше приступити до реформування держави. Найважливіше завдання, яке стоїть перед Н. Каном та його новим урядом - це проведення через парламент бюджету країни на 2011 фінансовий рік (розпочнеться 1 квітня 2011р.). Його обсяг становитиме 92,4 трлн ієн (1,1 трлн дол.)
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас