Кармазін: Простіше змінити Азарова, ніж Конституцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кармазін: Простіше змінити Азарова, ніж Конституцію

Казна та Політика
1111
Народний депутат України Юрій Кармазін (фракція НУ-НС) вважає указ Президента України Віктора Януковича про створення Конституційної Асамблеї "непродуманим кроком", який роз'єднує країну.
Про це Кармазін сказав в інтерв'ю УНІАН.
За його словами, в трьох з п'яти пунктів указу йдеться про підтримку ініціативи Президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука. Він вважає, що таким чином Янукович намагається розділити на двох свою відповідальність за "неконституційні дії та за узурпацію влади".
Кармазін зазначив, що Конституцією не передбачено, що зміни до неї повинна готувати якась Конституційна Асамблея. "Президенту України треба дотримуватись чинної Конституції, тому що інакше він себе ставить поза Конституцією", - додав він.
За словами депутата, шляхом створення Конституційної Асамблеї Янукович хоче передбачити в новому Основному Законі ще більше повноважень для себе. Кармазін зазначив, що Президент України вже призначає всі органи влади. "Це ненормально, оскільки фактично Кабмін позбавлений статусу вищого органу виконавчої влади", - додав він. "Хоча зрозуміло, що такі функції не можна надавати Кабміну під керівництвом Миколи Азарова, тому що він ними користується не на користь державі, але це ж не привід, що через Азарова потрібно змінювати Конституцію, тому що простіше - змінити Азарова", - сказав Кармазін.
Він не виключив, що зміни до Конституції можуть затвердити поза парламентом, тобто на референдумі. За словами Кармазіна, це також буде порушенням Конституції.
"Ви знаєте, що ніхто ніколи не думав, що обійдуть парламент і просто так повернуться до Конституції 1996 року через рішення Конституційного Суду України. Це було дійсно неможливо з точки зору Конституції, але стало можливо з точки зору тієї дійсності, коли Конституції ніхто не хоче дотримуватися", - сказав Кармазін.
Він виключив, що, "побачивши загрозу, а влада вже бачить для себе серйозну загрозу, тому що навколо йде невдоволення її діями", зміни до Основного Закону можуть бути ухвалені в обхід парламенту.
При цьому він зазначив, що створення Конституційної Асамблеї є також своєрідним сигналом для парламентської більшості, що при ухваленні нової редакції Конституції без неї можуть обійтися.
"На сьогодні Президент не має у Верховній Раді Україні конституційної більшості в 300 голосів", - констатував Кармазін.
За його словами, саме створення Конституційної Асамблеї можна вважати способом дотиснути "300 голосів за потрібне йому рішення, за потрібну йому Конституцію" під приводом того, що інакше все може бути зроблено поза парламентом.
Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 лютого, Янукович підписав указ про підтримку ініціативи Президента України у 1991-1994 роках Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної Асамблеї для підготовки змін до Конституції України.
Янукович створив науково-експертну групу з підготовки Конституційної Асамблеї. Група повинна взяти до відома запропоновану Кравчуком концепцію реформування Конституції України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас