Чіп застряг на смузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чіп застряг на смузі

Фінтех і Картки
834
Реформи з підготовки інфраструктури до переходу на чіпований пластик викликані масовою крадіжкою даних з пластикових карт в банкоматах. Наприклад, в одній тільки Німеччині в першій половині 2010 р. зафіксовано дві тисячі таких випадків. Збитки оцінюються в EUR40 млн. Тому з липня 2011 р. у Німеччині оплачувати товари можна буде тільки пластиковою карткою з чіпом і ввівши Pin-код, повідомляє Deutsche Welle. Частина країн Євросоюзу взяла приклад німців і зайнялася впровадженням чіпів.
Україна ж поки що у списку тих, хто тільки починає роботу в цьому напрямку. На думку начальника процесингового центру УкрСиббанку BNP Paribas Group Олександра Мороза, у нас перехід на чіпові технології в картковому бізнесі буде розтягнутий на багато років. "Україна вже почала перехід на чіпові технології кілька років тому. Зараз термінальне обладнання більшої частини банків сертифіковано і готове приймати карти EMV одночасно з магнітною смугою. З кожним роком перелік EMV-продуктів у кошику банків збільшується", - зазначає Мороз.
Але поки робота українських банків в напрямку переходу на чіп-карти здебільшого здійснюється в рамках мінімальних витрат. Як вважають експерти, виною тому досить низький інтерес співвітчизників до нової карткової технології. "Тільки 32% від загального числа банків, що обслуговуються на нашому процесинговому центрі, емітують чіп-картки. Їх кількість, порівняно з магнітними картками, становить трохи більше 6%", - розповів Максим Желіховський, директор департаменту розвитку бізнесу компанії "Укркарт".
Більшість же банків досі випускають картки виключно з магнітною смугою. За словами Желіховського, відбувається це через високу собівартість випуску чіп-картки. Зважаючи на це банки, якщо і пропонують своїм клієнтам чіп-карти, то роблять ставку на пластик більш високого класу, і їх вартість значно вища, на відміну від найбільш поширених карт Visa Electron і Maestro MasterCard. Технології EMV є більш дорогими для банків і їхніх клієнтів, але більш гнучкими з точки зору продуктового наповнення і більш захищеними, відзначають в УкрСиббанку. Втім, в "Укркарт" зі скепсисом ставляться до питання захищеності. "Звичайно, скопіювати таку картку складніше і дорожче. Але потенційний шахрай може підібратися до коштів карткодержателя іншими способами. Наприклад, розраховуючись через інтернет, де чіп не відіграє ніякої ролі", - пояснив Желіховський.
Експерти не впевнені, що Україна скоро наблизиться до європейських обсягів випуску чіпованих карток. "Поки втрати від використовуваного рівня захисту не зрівняються з порогом рентабельності, виходячи із загальної кількості карт і операцій з ним, повна міграція на видання чіп-карт залишається дуже сумнівною", - вважає Желіховський. За його словами, основною рушійною силою при переході банків на чіповані картки в Україні буде не безпека, а фінансова складова. "Банки будуть проявляти більший інтерес при збільшенні попиту та задіяння чіп-картки не тільки як платіжної, а і яка має низку додаткових функцій", - прогнозує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас