Яценюк: Україна три роки дотує Газпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Україна три роки дотує Газпром

Енергетика
1277
Російський "Газпром" зменшив ціни на газ для країн Європи на 30%, а Україна продовжує купувати газ на 50 доларів дорожче, ніж європейські держави.
Про це в Національному культурному центрі України в Москві заявив народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.
"Наші російські партнери, а саме "Газпром" майже на 30% зменшив ціни для всіх споживачів у Європі. Всі практично прив'язалися сьогодні до спотових цін на газ. У цифрах це означає, що такі країни, як Німеччина та інші країни-важковаговики європейської економіки купують газ на 50 доларів дешевше, ніж Україна", - зазначив Яценюк.
При цьому, як повідомляє УНІАН, політик уточнив, що це за вирахуванням знижки в 100 доларів за тис. куб. м, яку Україна отримала за харківським домовленостям.
За його словами, зараз на споті вартість однієї тисячі куб. газу становить близько 210-220 дол. проти 270 дол. за тис. куб. для України. "Я хочу, щоб мені розшифрували, що означають братські добросусідські відносини (між Україною і Росією). Це чим ближче, тим вища ціна на газ?" - запитав Яценюк.
Він зазначив, що Україна не повинна просити знижки на газ. "Я вважаю підписану формулу Україною 2009 року просто несправедливою. Зараз нашим російським партнерам дуже важливо зробити крок назустріч Україні. Це не поступка, це партнерський крок назустріч - і самостійно виступити з ініціативою про перегляд газового контракту, газової формули", - переконаний Яценюк.
За його словами, Україна не повинна дотувати "Газпром". "Ми дотуємо "Газпром" протягом останніх трьох років. Перше дотування - це ціна вища, ніж у Європі, друге - ціна на транзит нижча, ніж у Європі", - сказав він.
Нагадаємо, в квітні минулого року президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року з правом пролонгації терміну ще на 5 років. У свою чергу Україна отримала від Росії знижку на природний газ.
Опозиція і низка експертів жорстко розкритикували документи. Ратифікація угоди у Верховній Раді супроводжувалася бійкою, киданням яєць у спікера Володимира Литвина і димових шашок в сесійний зал.
Напередодні глава правління НАК "Нафтогаз" України Євген Бакулін повідомив, що ціна на російський газ для України в II кварталі 2011 року складе 280 дол./тис. куб. м.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас