Газпром: Сланцевий газ не допоможе Україні зменшити залежність від РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Сланцевий газ не допоможе Україні зменшити залежність від РФ

Енергетика
636
Поклади сланцевого газу, які сподівається знайти і освоїти Україна, не допоможуть їй знизити залежність від Росії, заявив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв у ході "круглого столу" "Актуальні проблеми європейської енергетики".
"Сподіватися на те, що сланцевий газ стане паличкою-рятівницею для звільнення України від газової залежності від Росії неможливо", - сказав він.
Комлєв нагадав, що озвучена оцінка запасів сланцевого газу на Україні в 2 трлн кубометрів - це технічно запаси, а не доведені. "Але на громадську думку це вже справило певний сильний вплив", - зазначив він.
Він сказав, що наразі собівартість сланцевого газу становить понад $200 за тисячу кубометрів або $6 за млн BTU. Проте ціни на Henry Hub зараз становлять не більше $4 за млн BTU або $160 за тисячу кубометрів.
На думку Комлєва, в цих умовах компанії з видобутку сланцевого газу виживають за рахунок хеджування - вони заздалегідь підстрахувалися від падіння ціни нижче $6-7 за млн BTU.
"Однак аналіз звітності видобувних компаній, а також ситуації на форвардному ринку показує, що все менше компаній мають можливість користуватися цим інструментом", - резюмував він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас