"Нафтогазу" прописали дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазу" прописали дефіцит

Казна та Політика
408
Міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував список зобов'язань, які взяв на себе український уряд для того, щоб отримати другий транш кредиту фонду. З документа стало зрозуміло, що, навіть незважаючи на підвищення тарифів, Кабмін не зможе домогтися бездефіцитної роботи НАК "Нафтогаз України". А з урахуванням того, що підвищення відкладено, дефіцит державних фінансів буде більшим, ніж передбачалося. Джерела його покриття поки не визначені, відзначають експерти.
У п'ятницю на сайті МВФ був оприлюднений меморандум про співпрацю фонду з Україною, підписаний ще 10 грудня 2010 року за підсумками першого перегляду програми співпраці. Відповідно до цього документа рада директорів МВФ 22 грудня ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту у розмірі SDR 1 млрд ($1,47 млрд). Раніше у фонді пояснювали затримку з публікацією цього меморандуму адміністративними причинами, пов'язаними з тим, що засідання ради директорів сталося напередодні свят.
"Втім, зазвичай МВФ оприлюднює текст меморандуму одразу після його ухвалення радою директорів. Однак у даному випадку відстрочення з публікацією швидше за все була вигідно не тільки українській владі, але і МВФ - вона спростила переговори щодо корекції цих зобов'язань і дозволила уникнути соціальної напруги", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Переговори про підписання наступного меморандуму ще тривають, а його публікація планується після засідання ради директорів МВФ після 15 березня.
Меморандум вперше офіційно перераховує зобов'язання українського уряду, взяті для отримання другого траншу МВФ. Серед таких зобов'язань є ухвалення в грудні 2010 року закону, що дає старт пенсійної реформи, згідно з якою пенсійний вік для жінок має бути підвищений з 55 до 60 років, а також підвищення на 50% з 15 квітня тарифів на газ для населення і теплокомуненерго. При цьому українська влада отримала можливість у 2011 році видавати держгарантії на кредити на суму до 15 млрд грн - стільки ж, скільки і в 2010 році.
Примітно, що, незважаючи на очікуване у квітні підвищення комунальних тарифів, ще в грудні МВФ погодився на збереження дефіциту НАК "Нафтогаз України". В меморандумі наголошується, що якщо за підсумками 2010 року дефіцит цієї компанії очікувався на рівні 15 млрд грн, то в 2011 році уряд зобов'язався знизити його до 0,4% ВВП (5 млрд грн). "Досі МВФ говорив про те, що вже цього ркоу діяльність "Нафтогазу" повинна стати беззбитковою, а тепер виявляється, що ще в грудні була передбачена можливість дефіциту його бюджету", - відзначає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Разом з дефіцитом, закладеним у бюджеті на 2011 рік (3,1% ВВП), дефіцит НАК "Нафтогаз України" в обсязі 0,4% ВВП означає, що загальний показник дефіциту державних фінансів складе 3,5% ВВП - граничний показник, узгоджений з МВФ на поточний рік.
Однак, враховуючи, що дефіцит держфінансів спочатку планувався на рівні 3,5% ВВП, перенесення підвищення цін на газ для населення на другу половину року (таке рішення було ухвалене за підсумками третього перегляду програми співпраці України і МВФ) означає, що цей показник перевищить узгоджений з МВФ рівень. "Раніше можна було розраховувати, що в уряду є резерв для компенсації перенесення підвищення комунальних тарифів, оскільки закладений до бюджету дефіцит не перевищує граничного показника. Як виявилося, такого резерву в уряду немає, а враховуючи, що без підвищення тарифів у квітні дефіцит "Нафтогазу" може скласти 1% ВВП, то й дефіцит державних фінансів може вирости до 4,5% ВВП", - прогнозує Віталій Ваврищук. Відзначимо, що раніше керівництво МВФ неодноразово заявляло, що не погодиться на підвищення рівня дефіциту державних фінансів. Це означає, що для компенсації перенесення підвищення цін на газ для населення уряду доведеться знижувати дефіцит держбюджету, урізуючи його витрати, уточнює економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас