Депозитарії шукають контакти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарії шукають контакти

Кредит&Депозит
588
Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) відповів на ініціативу глави Нацдепозитарію (НДУ) Віктора Івченка створити Центральний депозитарій (ЦД) на базі НДУ та депозитарію НБУ. Рада ВДЦП звернулася до глави держави з проханням створити альтернативну від урядової робочу групу, яка б оцінила можливість об'єднання ВДЦП і НДУ.
У четвер наглядова рада ВДЦП вирішила звернутися до президента Віктора Януковича. У зверненні пропонується сформувати робочу групу для підготовки пропозицій щодо створення ЦД. Зазначимо, що створення ЦД є однією з умов видачі другого траншу кредиту МВФ, про що йдеться у підписаному в грудні минулого року меморандумі між фондом і Кабміном. Оптимальним варіантом реалізації зобов'язань, згідно з аналітичною запискою до засідання наглядової ради ВДЦП, його голова Василь Роговий називає об'єднання з НДУ шляхом проведення додаткової емісії акцій ВДЦП, які можна було б обміняти на акції НДУ за певною незалежною оцінкою коефіцієнту.
За рішенням наглядової ради ВДЦП до складу робочої групи повинні увійти представники адміністрації президента, ринку цінних паперів (включаючи депозитарії), Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) і Нацбанку.
Варіант виконання зобов'язань перед МВФ запропонував і заступник голови Держінформнауки, голова наглядової ради НДУ Віктор Івченко. У розпорядженні виявилася його доповідна записка від 4 лютого на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією сформувати відповідну робочу групу. 5 лютого пропозиція була підтримана прем'єром. Крім Івченко, до її складу увійшли: перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта, перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв і голова правління Укрексімбанку Микола Удовиченко. У доповідній записці Івченко пропонує створити ЦД шляхом злиття НДУ і депозитарію Національного банку. Останній обслуговує оборот державних цінних паперів і входить до складу департаменту монетарної політики НБУ.
У своїй записці Віктор Івченко зазначає, що злиття НДУ з ВДЦП ускладнюється "суб'єктивним підходом акціонерів цього приватного конгломерату (ВДЦП) до оцінки власного капіталу". Частка держави в капіталі ВДЦП через НБУ і підконтрольні банки становить більше 23%, в НДУ - 86%. Віктор Івченко контролює близько 13% акцій НДУ. "Використання майна ВДЦП за створення центрального депозитарію створює правові підстави для звинувачень у нецільовому використанні коштів технічної допомоги уряду США, наданих МФС (Міжрегіональний фондовий союз), "для створення розрахунково-клірингового депозитарію", - впевнений Івченко, додаючи, що технічна допомога склала більше половини капіталу МФС. На момент ухвалення рішення про злиття з ВДЦП статутний капітал МФС становив 12,4 млн грн. "USAID (Американське агентство з міжнародного розвитку) не одноразово підтверджувало, що кошти технічної допомоги (обладнання, програмний продукт) були повністю передані в МФС", - йдеться у відповіді ВДЦП.
Аргументація Віктора Івченка на користь злиття НДУ і депозитарію НБУ викликала обурення у ВДЦП. Так, не виключаючи можливості об'єднання всіх депозитаріїв, Івченко попереджає Миколи Азарова, що такий крок "істотно ускладнить і загальмує створення ЦД, тому що об'єднання ВДЦП та МФС між собою ще не завершено". Відзначимо, що ВДЦП є правонаступником МФС з жовтня 2009 року. В листопаді 2010 року МФС звернувся до ДКЦПФР для анулювання ліцензій.
В аналітичній записці Василь Роговий припускає, що НДУ побоюється незалежної оцінки активів при злитті з ВДЦП: "Незалежна оцінка може розкрити факти як неналежного використання державних коштів посадовими особами НДУ, так і порушення чинного законодавства". Мобільний телефон Віктора Івченка вчора був відключений.
Експерти не виключають, що створення ЦД пройде саме за сценарієм Віктора Івченка. Член ради асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець вважає, що депозитарій може отримати статус центрального депозитарію тільки з передачею йому повноважень з обліку державних цінних паперів. "Вносити зміни в профільний закон про депозитарії доведеться в будь-якому випадку. Але при передачі повноважень від НБУ потрібно вносити правки до закону "Про Національний банк'", - зазначив партнер Avellum Partners Гліб Бондар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас