Кабмін прокредитує Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін прокредитує Фірташа

Казна та Політика
2206
Як стало відомо "ЭИ", вже підготовлений проект постанови Кабміну про докапіталізацію Ощадбанку на 3,5 млрд. грн. Ці гроші держбанк на правах субординованого боргу внесе в капітал банку "Надра", заручившись спеціальною постановою НБУ, що дозволяє Ощадбанку порушити ряд нормативів центробанку. Вартість державного ресурсу для Ощадбанку буде на рівні номінальної ставки держоблігацій (9,5% річних) + 2% річних маржевого доходу Ощадбанку.
Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська розповіла, що умови отримання державної допомоги мають повністю відповідати тексту меморандуму з МВФ. "Ми розуміємо, що в разі ухвалення рішення про підтримку банку держкоштами гроші не будуть безкоштовними, як було в 2009 р, і будуть мати граничний термін повернення. Однак банк останніми місяцями генерує достатній обсяг операційного доходу для обслуговування цього боргу", - говорить пані Жуковська.
За даними тимчасового адміністратора, у грудні 2010 р. операційні надходження на коррахунок банку перевищили 4 млрд. грн., а кількість нових підприємств (насамперед МСБ), що відкрили рахунки в банку, збільшилася на 126. Крім того, за її словами, Дмитро Фірташ перевів у банк ряд своїх бізнесів, операційні доходи від обслуговування яких дозволять покращити фінансовий стан "Надра".
Експерти ж у субординаті від Ощадбанку бачать цілий ряд проблем. В першу чергу для нього самого. По-перше, згідно з постановою НБУ № 368, банк-реципієнт субборгу може відстрочити сплату відсотків по ньому за умови збиткової діяльності. Крім того, згідно з постановою НБУ №424, субординований кредит Ощадбанку банку "Надра" повинен бути негативно класифікований, що означає необхідність зарезервувати 100% суми позики (тобто ще 3,5 млрд. грн .).
"Безумовно, Нацбанк дасть Ощадбанку дозвіл ці резерви не формувати, як це було у випадку з кредитом НАК "Нафтогаз". Однак індивідуальний дозвіл НБУ не сприймають міжнародні аудитори, які будуть зобов'язані дати негативні висновки щодо банку", - говорить голова правління одного з найбільших банків. На його думку, згодом це може призвести до серйозного подорожчання вартості зовнішніх позик, які зараз планує Ощадбанк (минулого тижня почалося роад-шоу випуску облігацій держбанку на суму $500 млн.).
За словами банкіра, уряд намагався всіляко приховати свій намір рекапіталізувати банк "Надра" через Ощадбанк до закінчення розміщення облігацій держбанку. "Саме тому скрізь тиражувалася версія про те, що субордінат "Надрі" дасть Укрексімбанк, - говорить банкір.
Нагадаємо, що в 2008 р. банк "Надра" отримав рефінансування під заставу активів банку, а також, в якості додаткового забезпечення - гарантії Group DF на суму 4 млрд. грн. І, швидше за все, найближчим часом ця гарантія буде замінена кредитним портфелем, який буде переданий в заставу НБУ. За словами Валентини Жуковської, банк "Надра" зараз закінчує процес переоформлення застав, переданих до НБУ в забезпечення кредитів рефінансування. "У нас є постанова центробанку, що вимагає від нас проведення реструктуризації даного кредиту на умовах, аналогічних висунутим іншим банкам, - говорить тимчасовий адміністратор.- Цією заставою стануть об'єкти нерухомості та інші активи банку, у тому числі права на кредитний портфель".
На питання, чи будуть серед цих застав активи Дмитра Фірташа, Жуковська відповіла, що всі потенційні застави узгоджуються з НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас