МАУ продають без зобов'язань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МАУ продають без зобов'язань

Фондовий ринок
737
Як розповів заступник голови Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Олександр Бондар, Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку визнала законними зміни до статуту авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" при утворенні цього ЗАТ у ЧАО.
Нагадаємо, 3 листопада 2010 загальні збори акціонерів МАУ затвердили зміни до статуту відповідно до вимог закону про акціонерні товариства. Спірним пунктом нового статуту стало положення про переважне право акціонерів, що діють на викуп акцій при їх продажу (на відміну від "Закону про госптовариства", який втратив силу, в "Законі про акціонерні товариства" ця норма не є обов'язковою). В ході процесу підготовки МАУ до продажу держпакету нардепи з Спецкомісії з приватизації засумнівалися в правочинності дій акціонерів і звернулися до ДКЦПФР з проханням проаналізувати зміни до статуту на предмет відповідності законодавству.
За словами Олександра Бондаря, рішення ДКЦПФР було останньою формальною можливістю запобігти продажу авіакомпанії "в одні руки" (оскільки всіх трьох приватних акціонерів МАУ пов'язують з однією особою - екс-гендиректором і співвласником "АероСвіту" Ароном Майбергом).
Підтвердженням цього є той факт, що Фонд держмайна в п'ятницю повідомив про направлення пропозицій приватним акціонерам МАУ викупити держпакет акцій компанії за ціною, визначеною незалежним оцінювачем, - 287,229 млн. грн. Пропозиція була направлена компаніям: UIA Веtеіligungsgesellschaft mbH (володіє 22,51% акцій ПрАТ), UIA Ноlding GmbH (їй належить 9,93% статутного капіталу) і ТОВ "Кепітал інвестмент проджект" (володіє, за даними ФДМ, 5,97% МАУ ). Акціонери можуть викупити держпакет у пропорціях, відповідних до їхніх часток у статутному капіталі.
Відзначимо, оцінка МАУ в трохи більш ніж 287 млн. грн. є результатом чергового розгляду документів про майно підприємства - в ході підготовки до приватизації оцінювач під впливом ФДМ поміняв суму вже втретє.
Нагадаємо, раніше про бажання купити держпакет компанії заявляли афілійовані з групою "Приват" авіакомпанії WindRose і "Дніпроавіа" з пропозиціями до 492,9 млн. грн. і 516,8 млн. грн .- відповідно.
Тепер у ФДМ заявляють, що "запропонована ціна пакета на 37 млн. грн. вища, ніж та, що з'являлася в прогнозах експертів". Хоча оцінка в 250 млн. грн. (перша спроба оцінки пакета) з'являлася лише з боку оцінювача, обраного ФДМ, а аналітики й учасники ринку оцінювали держпакет МАУ мінімум в 500 млн. грн.- виходячи з вартості раніше проданих пакетів акцій компанії, а також ринкової оцінки з урахуванням премії за контрольний пакет.
Зазначимо, продаж авіакомпанії стартував без затверджених інвестзобов'язань до майбутнього покупця. Як пояснила прес-секретар ФДМ Ніна Яворська, відпрацювання умов для інвестора почнеться вже після підписання договору купівлі-продажу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас