"Ъ": Олександр Лукашенко знову готовий у землянку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Олександр Лукашенко знову готовий у землянку

Казна та Політика
1039
Президент Білорусі Олександр Лукашенко жорстко відповів своїм критикам за кордоном. Він оголосив, що його не хвилює думка Заходу і Росії з приводу того, що відбувається в країні, а білоруській опозиції пообіцяв, що вона отримає "по голові", якщо спробує дестабілізувати обстановку.
Експерти назвали виступ Лукашенко "криком відчаю".
Минулого тижня в Мінську відбувся судовий процес над Василем Парфенковим, першим з обвинувачених в організації масових заворушень в білоруській столиці після президентських виборів 19 грудня 2010 року. За один день суд визнав Парфенкова винним, засудивши його до чотирьох років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Як відомо, у даній справі проходять 42 обвинувачених, включаючи п'ятеро екс-кандидатів у президенти.
Рішення суду, як і попередні події в Мінську, викликали жорстку критику міжнародної громадськості. У суботу Олександр Лукашенко на зустрічі з журналістами повідомив, що його критики - "злі, непорядні люди, з якими не можна ні розмовляти, ні вибудовувати відносини", тому він "плювати хотів на всі їхні коментарі". Заарештованих опозиціонерів президент назвав "звичайними бандитами, які поділили гроші з шахраями з Заходу" і закликав білорусів "менше звертати увагу на те, що хтось десь вякне".
Від білоруського лідера дісталося не тільки Заходу, але і Росії, незадоволеної тим, що серед обвинувачених виявилися двоє росіян. Він з упевненістю заявив, що Москва "намагається використовувати ситуацію і нас нахилити", але тут же додав: "Ми ні під кого не прогнемося, навіть якщо нам доведеться піти в землянки". Поділився він і своїми планами з контролю за ситуацією в країні: "Опозиція буде отримувати по голові на всю котушку, якщо буде дестабілізувати обстановку".
Білоруські експерти відзначають, що Мінськ, опинившись під тиском Заходу та Росії, фактично загнана в кут. Автор кількох фільмів про ситуацію в Білорусі Юрій Хащеватський назвав виступ Олександра Лукашенка "криком відчаю". Він пояснив, що тяжке становище білоруської економіки визнають навіть найвищі чиновники - прем'єр Михайло Мясникович і голова нацбанку Петро Прокопович - і влада потребує екстреної допомоги як від Москви, так і від Заходу, щоб врятувати країну від дефолту і неминучого кризи.
Припущення про "крик відчаю" підтверджують і деякі кроки білоруської влади - паралельно з грізними заявами вони почали йти на поступки. Так, у суботу з СІЗО КДБ випустили одного з кандидатів у президенти Алеся Михалевича, арештованого відразу після розгону акції опозиції 19 грудня минулого року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас