Держборг на дріжджах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг на дріжджах

Казна та Політика
727
Держборг України в 2011 р. складе 42,4% ВВП. Такий прогноз у своєму звіті оприлюднив МВФ. Нагадаємо, в кінці 2010-го державний борг був зафіксований на рівні з 41,7% ВВП, у 2009-му - 35,3% ВВП.
Наступного року, як прогнозують міжнародні економісти, обсяг держборгу буде тільки рости. За розрахунками економістів фонду, в 2012-му він може досягти 43,7% ВВП. При цьому в наступні роки очікується його скорочення. Так, в 2013 р. боргові зобов'язання України зменшаться до 41,8% ВВП, в 2014 р. - до 39,4%, в 2015 р. - 34,6%.
Зокрема, повідомляє МВФ, очікується збільшення державного боргу в іноземній валюті. Цього року валютний борг України зросте на 1,3% ВВП у порівнянні з 2010-м. Максимуму в 28,7% цей показник досягне наступного року, після чого піде на спад і до 2015 р., як вважають економісти, знизиться до 20,9% ВВП.
Відзначимо, зростанню зовнішнього держборгу посприяє також сам МВФ, який планує виділити Україні SDR1 млрд. у рамках програми stand by. Рішення про виділення чергового траншу фонд має намір ухвалити протягом двох тижнів.
За підрахунками МВФ, в поточному році потреби України в закордонних позиках складуть $12,3 млрд. (7,8% ВВП). Надалі цей показник буде збільшуватися і до 2015 р. досягне $14,2 млрд. По відношенню до ВВП, говориться у звіті, показник істотно не зміниться.
У своєму прогнозі експерти фонду керувалися тим, що наступні чотири роки вітчизняний ВВП буде рости на 4-4,9% щорічно, а номінальна ставка за борговими зобов'язаннями складе 5,3-6,1%. Описаний МВФ сценарій можливий при поступовому зниженні інфляції та скорочення дефіциту держбюджету. Міжнародні економісти розраховують, що в 2012-2013 рр. первинний дефіцит держбюджету знизиться до 0,3-0,4%, а наступні два роки буде спостерігатися незначний профіцит.
При цьому у МВФ чекають на скорочення валового зовнішнього боргу України в порівнянні з минулим роком. Згідно з прогнозами фонду, цього року він знизиться до 77,4% ВВП у порівнянні з 82,8% у 2010-му. Подібна тенденція, на думку експертів МВФ, продовжиться і в подальші роки.
Фонд також відзначає, що цього року держборг України по відношенню до доходів бюджету складе 101,5% ВВП. Свого піку цей показник досягне наступного року, після чого почне знижуватися.
Вітчизняні експерти згодні з прогнозами МВФ щодо обсягу боргів України. Якщо враховувати, що наприкінці минулого року держборг становив близько 40% ВВП, то цього року очікується його зростання до 42-43% ВВП, вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь "Держборг, безумовно, зросте навіть більше ніж сам ВВП", - зазначив у коментарі "i" економіст. Його зростання, вважають у МЦПД, буде обумовлене необхідністю покривати дефіцит державного бюджету в основному за рахунок емісії єврооблігацій. Уряд уже приступив до емісії цінних паперів. Днями Україна продала іноземним інвесторам євробондів на суму $1,5 млрд. під 7,95% річних. За прогнозами МВФ, цього року дефіцит держбюджету складе 3,5% ВВП. Близько 1%, за словами Жолудя, держава зможе покрити за рахунок надходжень від приватизації у випадку продажу "Укртелекому", іншу частину дефіциту уряд буде змушений погашати за рахунок нових позик.
Причини зростання держборгу цього року, вважає експерт з фінансових питань Олег Морква, ті ж, що й колись: дефіцит Пенсійного фонду (17,8 млрд. грн.) та дефіцит НАК "Нафтогаз України" (5 млрд. грн.). "Уникнути практики погашення дефіциту держбюджету за рахунок залучення нових позик можна або збільшивши доходи, або скоротивши витрати", - сказав Морква. Уряду доведеться виконувати вимоги МВФ і йти на такі непопулярні заходи, як підвищення комунальних тарифів та здійснення пенсійної реформи, нагадав експерт. "Якщо держава продовжить залучати позики такими ж темпами, то вже через кілька років настане момент, коли Україна буде не в змозі виплачувати відсотки і повертати кредити, які не зможе пролонгувати", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас