Прокуратура назвала типові порушення кредитних спілок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура назвала типові порушення кредитних спілок

Казна та Політика
408
Сьогодні найбільш типовими порушеннями в діяльності кредитних спілок є шахрайство з вкладами громадян, несвоєчасність виплат дивідендів, неповернення депозитних вкладів та привласнення грошових коштів службовими особами кредитних спілок. Як повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України, про це свідчать результати прокурорських перевірок. Як повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України, про це свідчать результати прокурорських перевірок.
Так, прокуратурою міста Полтави за результатами перевірки дотримання законів про систему кредитної кооперації було встановлено, що службові особи однієї з кредитних спілок привласнили кошти вкладників на суму 1 млн.грн. За вказаним фактом прокуратурою міста порушено кримінальну справу за ч. 4, 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.
Аналогічні порушення виявлені Генеральною прокуратурою України в діяльності кредитної спілки Одеської області, посадові особи якого заволоділи грошовими коштами вкладників на суму 588 тис.грн. За вказаним фактом в кінці минулого року порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.
Прокуратурою Черкаської області розслідувано та направлено до суду кримінальну справу за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК стосовно заступника голови правління кредитної спілки (м. Черкаси), який шляхом складання фіктивних кредитних договорів та видаткових касових ордерів заволодів коштами кредитної спілки в сумі понад 17 млн.грн.
Також прокуратурою Києва наприкінці минулого року з обвинувальним висновком направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням керівника однієї з кредитних спілок за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, яка працюючи на зазначеній посаді, виготовила ряд підроблених витратно-касових ордерів про повернення громадянину П. коштів на суму 514 тис.грн.
Всього протягом 2010 та січня поточного року у провадженні органів прокуратури перебувало 94 кримінальні справи про злочини, пов'язаних з діяльністю кредитних спілок, з яких 72 по 86 чоловік направлені до суду з обвинувальними висновками. Зазначеними злочинами завдано збитків на загальну суму понад 84 млн.грн., з яких в ході розслідування відшкодовано майже 72 млн.грн.
Крім цього, органами прокуратури вживалися заходи представницького характеру. Так, прокуратурою Центрального району м. Миколаєва за результатами проведених перевірок за зверненнями громадян пред'явлено 42 позови про повернення вкладів однієї з кредитних спілок Миколаївщини на суму 2,3 млн.грн., які розглянуті і задоволені. Також, з метою захисту інтересів громадян, прокурором здійснено вступ у розгляд господарським судом Миколаївської області справи про банкрутство зазначеної кредитної спілки.
Прокурорами Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської та Херсонської областей в інтересах громадян подано 50 позовів до всеукраїнського кредитній спілці на суму 1,4 млн.грн.
В цілому за результатами розгляду звернень ошуканих вкладників кредитних спілок в їхніх інтересах до судів подано 535 позовів про стягнення заборгованості по невиплачених вкладами та відсотками на суму 15,9 млн.грн.
Судом розглянуто та задоволено 484 позови на суму 14,3 млн.грн., зазначають у прокуратурі.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас