"Газпром" може взяти в борг у китайських юанях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може взяти в борг у китайських юанях

Енергетика
256
Російський газовий холдинг "Газпром" може диверсифікувати борговий портфель, зайнявши в поточному році в китайських юанях, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заступника голови правління холдингу Андрія Круглова.
Раніше Круглов говорив про плани "Газпрому" в 2011 році залучити 90 мільярдів рублів різними способами, в тому числі можливе розміщення єврооблігацій в рублях.
Першим серед російських емітентів на ринку євробондів у китайських юанях став другий найбільший банк РФ - ВТБ, який в грудні розмістив трирічні папери на 1 мільярд китайських юанів (трохи більше 150 мільйонів доларів). Прибутковість випуску склала 2,95% річних.
Про намір залучити запозичення в цій валюті на суму 100-150 мільйонів доларів заявив в середині січня "Русал". Розміщення євробондів може відбутися в першому кварталі 2011 року.
Росія може зіткнутися з новими труднощами в переговорах щодо постачання газу в Китай. Під час візиту до Пекіна президента РФ Дмитра Медведєва "Газпромом" і Китайською національною нафтогазовою корпорацією було укладено угоду про основні умови постачання газу. Причому не пізніше 1 липня повинен бути підписаний контракт, в якому вже будуть прописані обсяги, маршрут і ціна. Але "Газпром" не згоден на ціну в 150 доларів за тисячу кубометрів, яку просять китайці.
Росія розраховує ціну за європейськими ставками, тобто більш як 300 доларів за тисячу кубометрів. Це втричі більше за внутрішні ціни в Китаї.
Тим не менш вже цього року споживання газу в КНР зросте на 22%, потреби складуть 130 мільярдів кубометрів, а до 2015 року - 230 мільярдів.
У грудні 2009 року було відкрито газопровід Туркменістан-Китай, за яким до 2015 року буде поставлятися від 30 до 40 мільярдів кубометрів палива за заниженою ціною.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас