Банки просять "Базель III" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки просять "Базель III"

Казна та Політика
544
"Базель ІІІ" не встановлює вимог до розміру регулятивного капіталу. Для стабільності банку більш важливим є виконання нормативу адекватності регулятивного капіталу, а не його відповідність мінімальному розміру статутного капіталу", - сказано в листі УКБС.
Нагадаємо, що, за даними НБУ на початок 2011 р., норматив адекватності регулятивного капіталу банків в Україні становив 20,83%, що більш ніж удвічі перевищує нормативні вимоги в 8% і 10%. Водночас, згідно з новими Базельським стандартам, власний капітал банків має становити 8% від обсягу активів, тоді коли в національній банківській системі дане співвідношення становить 14,3%. Крім того, за 2005 -2010 рр. загальний обсяг регулятивного капіталу системи збільшився майже в 14 разів. "Якість капіталу банківських установ України і темпи його приросту свідчать про відсутність необхідності штучного втручання держави в цей процес", - вважають банкіри.
Прив'язка регулятивного капіталу до статутного дає додаткові повноваження НБУ, який може зобов'язати доформувати резерви, що неминуче спричинить падіння регулятивного капіталу, а Нацбанк отримає право застосувати санкції, аж до введення тимчасової адміністрації. Крім того, нові вимоги змушують банкірів залучати субординовані борги, що є платним і недешевим ресурсом для банківської системи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас