Банкіри відзначають важливість встановлення індексу для плаваючої відсоткової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри відзначають важливість встановлення індексу для плаваючої відсоткової ставки

Казна та Політика
195
Банкіри вважають важливим встановлення індексу для визначення плаваючої відсоткової ставки, однак розходяться в думці щодо механізмів його формування.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі банку "Форум" з посиланням на голову правління Ярослава Колесника, банки давно перебувають в очікуванні на інструмент, який дозволить визначати вартість ресурсів на ринку і на підставі цього розраховувати плаваючу ставку за кредитами. Таким інструментом, на його думку, може стати індекс, який зараз розробляє асоціація "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).
"Індекс УКБС - важлива ініціатива, давно назріла на ринку. Мета індексу - закласти базу для розрахунку кредитних ресурсів у гривні. Цей індекс, нарешті, дозволить запровадити єдиний прозорий механізм розрахунку плаваючої ставки і, таким чином, дасть новий поштовх розвитку ринку довгих гривневих кредитів, зокрема, іпотеки. Непрямим ефектом від впровадження індексу стане зміцнення національної валюти", - сказав банкір.
За оцінкою Колесника, механізм, за яким буде обчислюватися майбутній індекс УКБС, буде простим і прозорим, завдяки чому він завоює максимальну довіру.
"УКБС визначить перелік банків, з якими будуть укладатися договори, будуть визначені умови співпраці. Розрахунок індексу буде зроблений виходячи з вартості гривневих депозитних коштів, залучених цими банками від фізосіб на три, шість і 12 місяців. За попередньою методологію, індекс не буде враховувати три банки з найнижчою ставкою і три - з найвищою. Така методологія дозволить обчислити середню ставку залучення засобів різної довжини з найменшою похибкою. Банки за бажанням зможуть використовувати цей індекс для розрахунку плаваючої ставки за кредитами в гривні", - сказав він.
Водночас голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук підкреслює важливість участі Національного банку України в процесі впровадження індексу як інституту, що володіє високою і стабільною діловою репутацією, а також інструментарієм для забезпечення необхідної якості даних.
"Що стосується місця та ролі банківських асоціацій у процесі впровадження індексу, вважаю, що вони покликані, насамперед, "популяризувати" ідею плаваючої відсоткової ставки і формувати ринкові традиції її використання", - сказав він агентству.
При цьому Лавренчук наголосив на важливості об'єктивності розрахунку такого індексу.
"Важливою задачею є забезпечити об'єктивність розрахунку індексу. Зокрема, моніторинг та контроль якості використовуваної інформації для формування індексу буде мати визначальне значення у формуванні довіри учасників ринку до нього, а значить, і в його використанні в депозитних або кредитних договорах", - сказав він .
Як повідомлялося, в лютому УКБС повідомив про підготовку проекту створення та використання індексу УКБС для визначення ринкової відсоткової ставки.
В січні 2011 року НБУ і Thomson Reuters ініціювали впровадження такого індексу на основі номінальних депозитних ставок банків для стандартного депозиту на термін трьох, шести, дев'яти і 12 місяців і запропонували 20 найбільшим банкам методику розрахунку індексу для обговорення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас