Україна має намір розвивати систему хеджування валютних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір розвивати систему хеджування валютних ризиків

Казна та Політика
974
Україна має намір розвивати систему хеджування ризиків шляхом надання банкам можливості проводити форвардні операції на валютному ринку, повідомляється в грудневому листі української влади Міжнародному валютному фонду (МВФ), текст якого оприлюднений на веб-сайті Фонду.
Згідно з документом, реалізація цього наміру є структурним маяком кредитної програми stand by, яку фінансує МВФ.
Запуск системи форвардних операцій буде пов'язаний з процесом підвищення фінансової стабілізації в країні: він запланований до кінця червня-2011.
В листі також відзначається, що Національний банк України (НБУ) скасує свою постанову №109 від 28 лютого 2009 року, якою передбачається формування резервів під валютні кредити в гривні. Реалізація цього кроку повинна відбутися також до кінця червня. При цьому передбачається поступова зміна валютних позицій банків.
Документом передбачається, що в 2011 році відбудеться переклад банківської системи на міжнародні стандарти звітності: звітність за новими правилами стане обов'язковою для всіх банків.
При цьому в листі вказується, що в міру відновлення стабільності в банківському секторі країни будуть розглядатися можливості щодо відмови від обмежень, введених в кризовий період.
Уряд України також зобов'язується до кінця вересня-2011 представити парламенту проект державного бюджету на 2012 рік з дефіцитом 2,5% ВВП, а також забезпечити гнучкість обмінного курсу.
Ще одним структурним маяком у листі називається удосконалення законодавства в сфері банкрутства: до кінця червня заплановано ухвалення поправок до закону про відновлення платоспроможності боржника, які будуть спрямовані на прискорення процедур банкрутства та позасудовому реструктуризації.
При цьому до кінця 2011 року планується скасувати мораторій на перехід заставленого майна у власність заставоутримувача.
Як повідомлялося, МВФ в кінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).
Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен, за винятком останнього в розмірі SDR0,75 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас