Український борг зібрав аншлаг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український борг зібрав аншлаг

Казна та Політика
1480
Україна продала іноземним інвесторам 10-річні єврооблігації на $1,5 млрд. під 7,95% річних. Організаторами випуску виступили компанії JP Morgan, Morgan Stanley і VTB Capital. Найбільш активними покупцями виступили американські компанії, що управляють. Всього ж в угоді взяли участь понад 200 інвесторів. При цьому високий попит (близько $4 млрд.) на українські суверенні папери дозволив уряду заощадити на вартості ресурсу, що залучається і збільшити обсяг позики. Адже спочатку цільовим орієнтиром була ставка на рівні 8% і обсяг випуску в $1 млрд.
Експерти позитивно оцінюють даний вихід уряду на зарубіжний ринок суверенних позик. Ресурс дістався за адекватною ціною, стверджують вони, і допоможе погасити євробонди 2004 р. випуску.
"Розміщення пройшло очікувано вдало. Випуск був здійснений у передбачуваний термін - перед погашенням євробондів України-11 на $600 млн.", - вважає Марія Репко, аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна". Підтримують цю думку й інші економісти.
"З урахуванням нинішніх зауважень МВФ в ході переговорів про черговий транш, цей випуск євробондів - своєчасний. Рішення по траншу має бути ухвалено в березні, але висока ймовірність того, що воно буде негативним", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Високий попит на наші єврооблігації він пов'язує з м'якою кредитно-грошовою політикою ФРС і Європейського центрального банку, в результаті чого у західних інвесторів скупчилися великі обсяги вільних коштів і з'явилася необхідність диверсифікації активів.
Правда, західним інвесторам також подобається запропонована прибутковість українських євробондів при помірному ризику і можливість подальшого вигідного їх перепродажу. "Останні випуски суверенних бондів продемонстрували значний інтерес з боку закордонних інвесторів. На нашу думку, це викликано можливістю отримання премії за прибутковістю до вторинного ринку, яка склала близько 30 б.п.", - говорить Ярослав Шляхов, експерт по роботі з борговими інструментами департаменту міжнародних продажів ІГ "Сократ".
Загроз неконтрольованого держборгу експерти поки не спостерігають. Більшість з них вважає, що Україна не вийде за межі встановлених бюджетом на 2011 р. лімітів за зовнішніми запозиченнями ($4,5 млрд.). При цьому на користь уряду поки говорить і відсутність дефіциту ресурсу на внутрішньому ринку. А затримки в переговорах з МВФ, як зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин, не роблять впливу на бюджетний процес, оскільки черговий транш повинен піти не до бюджету, а в резерви НБУ. "За нашими прогнозами, рівень зовнішнього боргу до ВВП на кінець 2011 р. становитиме 40,5%, що всього на 1% перевищує показник 2010 р. і не є критичною", - підсумовує Ольга Сливінська, аналітик ІК Dragon Capital.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас