Іноземці вкладають у банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці вкладають у банки

Казна та Політика
742
Приріст іноземного капіталу в сумі $2,6285 млрд. зафіксований на підприємствах, що здійснюють фінансову діяльність. На компанії, що здійснюють операції з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданням послуг підприємцям, припало $485,6 млн., на торгівлю, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку - $447,9 млн. У промислові підприємства іноземці вклали минулого року $766,2 млн.
"Те, що гроші йшли в основному у фінансовий сектор, не дивно. Відбувалося насамперед додавання капіталів вже існуючих банків з іноземним капіталом", - сказав економіст Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За його словами, необхідність вкладень у капітал була обумовлена збільшенням кількості "поганих кредитів" в банківській системі України після кризи. "Списуються вони за рахунок прибутку, а якщо немає прибутку - за рахунок капіталу. Відповідно, зменшувався капітал банків до критичного значення, тобто менше 10% до активів, і через це його треба було збільшувати. Гроші приходили іноземним банкам для збільшення капіталу", - пояснив експерт. Він відзначив особливості української статистики, які спотворюють реальну картину. "Але через те, що, за нашою статистикою будь-які кошти, які йдуть в підприємство, в якому більше 20% належить іноземцям, проходять у графі як іноземна інвестиція, відповідно і такі показники", - зазначив пан Жолудь.
За даними Державної служби статистики, з країн Євросоюзу надійшло $4 млрд. 605,8 млн. (76,9% загального обсягу), з країн СНД - $849,2 млн. (14,2%), з інших країн - $531,0 млн. (8,9%). Водночас капітал нерезидентів зменшився на $809,7 млн. Інвестування здійснювалося переважно у вигляді грошових внесків і склало $5 млрд. 684,8 млн. (95,0% вкладеного обсягу). Приріст сукупного обсягу іноземного капіталу в економіці країни, з урахуванням його переоцінки, втрат, курсової різниці тощо, за 2010 р. склав $ 4 млрд 655,0 млн. Зросли обсяги капіталу з Кіпру на $909,3 млн., Росії - на 836,4 млн., Нідерландів - на $753,3 млн., Франції - на $736,3 млн., Німеччини - на $ 475 млн. і Швеції - на $454,1 млн. Вказані країни забезпечили майже 90% приросту іноземного капіталу в Україна. За рахунок продажу капіталу нерезидентам інших країн і вилучення інвестицій зменшились обсяги капіталу інвесторів із США на $116,7 млн. і Ізраїлю - на $12,8 млн.
Немає даних про те, який обсяг інвестицій припадає на кіпрські компанії з українськими бенефіціарами. Ці капіталовкладення в Україну можна вважати іноземними інвестиціями лише за формальними ознаками.
Водночас експерти констатують невисоку привабливість України як місця для вкладення грошей. Експерт Олег Морква вважає, що інвестиційний клімат в Україні як і раніше залишає бажати кращого. "Поки не буде показаний позитив тих реформ, про які заявив український уряд, і не будуть створені реальні умови для інвесторів з точки зору безпеки бізнесу, податкового обліку, регуляторної політики та інших речей, інвестиції, необхідні для реального сектора економіки країни, надходити не будуть", - сказав експерт. За його словами, щоб провести істотні економічні перетворення в країні, іноземні інвестиції повинні складати більше $10 млрд. щорічно. "Якщо ми створюємо умови для якоїсь групи інвесторів - це одне. В країнах, які тяжіють до авторитарних режимів, інвестор отримує прихильність з боку влади і певні преференції... Але влада може змінитися, можуть змінитися пріоритети. Якщо ми хочемо залучити максимально можливий капітал, потрібно створювати умови, цікаві для масового інвестора", - додав Морква.
На думку аналітика інвестиційної групи "Сократ" Івана Паніна, в поточному році на різкий приплив капіталу з-за кордону чекати не варто. "У 2011 р. прямі іноземні інвестиції, за нашими оцінками, складуть близько $6-7 млрд. Для збільшення притоку інвестицій уряду необхідно продемонструвати світовому інвестиційному товариству відносну стабільність національної валюти, низький рівень дефіциту бюджету (4-5%) і впевнені темпи зростання ВВП (4,5-5%). Тоді значна частина побоювань щодо ризику буде розвіяна", - сказав Панін.
За словами експерта, крім банківського сектора, є кілька галузей, які найближчим часом залишаться привабливими для іноземних інвесторів. "Металургія, в якій відзначається зростання попиту на ресурси, метал. Також інвестори продовжать вкладати кошти в аграрний сектор, у зв'язку зі сприятливою ринковою кон'юнктурою (зростання цін на зернові та олійні культури, прискорення процесу зняття мораторію на продаж земель с/г призначення)" , - підкреслив він. На думку експерта, для іноземців може бути цікава приватизація українського енергетичного сектора, хоча головними претендентами на активи галузі є вітчизняні компанії. Пан Панін впевнений, що перспективним з точки зору залучення іноземного капіталу може стати сектор телекомунікацій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас