ФРС: Найбільші банки США повинні провести стрес-тести достатності капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС: Найбільші банки США повинні провести стрес-тести достатності капіталу

Казна та Політика
171
Найбільші американські банки змушені знову провести стрес-тести достатності власного капіталу. Таку вимогу озвучила Федеральна резервна система (ФРС) США, що побоюється другої хвилі рецесії. Про це сьогодні пише РБК-daily.
Втім, на думку самої ж ФРС, вірогідність такого похмурого економічного сценарію все-таки невелика.
На вимогу ФРС 19 великих банків, що бажають підвищити дивіденди своїм акціонерам і підтвердили ці плани в кінці минулого - на початку цього року, будуть змушені знову перевірити рівень достатності власного капіталу. При цьому, фінансові інститути при цьому врахують можливість відновлення рецесії та зростання рівня безробіття до 11% і вище.
Серед цих банків, багато з яких заявили про намір підвищити дивіденди ще в листопаді, - JP Morgan Chase, Bank of America і PNC Financial Services. Втім, ступінь щедрості цих фінансових інститутів різна.
Втім, JP Morgan вже проводив стрес-тест з набагато більш суворим сценарієм, ніж пропонує ФРС. Так, банк виходив з того, що ВВП країни впаде в третьому кварталі цього року більш ніж на 4%, а безробіття зросте на 11,7%.
Примітно, що ФРС ще в листопаді трохи остудила запал банків, охочих порадувати своїх акціонерів, заявивши, що дивіденди повинні бути "консервативними", а ряд виплат можуть бути навіть визнані "недоречними".
Як і в 2009 р., нові стрес-тести покликані показати, чи буде капіталу банків досить для надання позик кредитоспроможним позичальникам. Крім того, тести продемонструють, наскільки ефективно працює закон Додда-Френка, ухвалений минулого року.
За планами банків спостерігає і конгрес США, члени якого заявили, що підтримують ідею проведення нових стрес-тестів. Самі ж фінансові інститути впевнені, що із завданням влади впораються, і очікують отримати від ФРС добро на підвищення дивідендів вже в березні.
Нагадаємо, 2 вересня 2010 р. голова ФРС Бен Бернанке виступаючи перед спеціальною комісією, що здійснює розслідування причин фінансової кризи, заявив, що регулятори не повинні сумніватися, закриваючи найбільші банки, якщо вони загрожують національній фінансовій стабільності.
"Якщо фінансова криза і піднесла нам якийсь урок, то він полягає в тому, що потрібно неодмінно вирішити проблему банків, які занадто великі, щоб збанкрутувати", - заявив Бернанке.
За його словами, саме такі фінансові організації були "одночасно і джерелом кризи, і однією з основних перешкод у спробах законодавців стримати її".
Бернанке висловив упевненість в тому, що надання великим банкам величезних державних кредитів не є прийнятним засобом боротьби з фінансовою кризою. Вірне рішення, на думку чиновника, містять положення нової фінансової реформи, оскільки вона дозволяє регулюючим органам закривати банки, банкрутство яких загрожує крахом всієї фінансової системи.
У зв'язку з цим він також зазначив, що уряд США не зміг в 2008 р. уберегти від банкрутства банк Lehman Brothers, оскільки той не надав надійного поруки. Це могло обернутися для американських платників податків мільярдними втратами. Напередодні колишній виконавчий директор банку Річард Фулд-молодший заявив комісії експертів, що кредитну організацію можна було врятувати, якби не вперте небажання регуляторів сприяти.
Нагадаємо, 15 вересня 2008 р. один з найбільших інвестиційних банків світу Lehman Brothers з активами на 639 млрд доларів оголосив про банкрутство і подав до суду прохання про захист від кредиторів. Банкрутство Lehman Brothers стало найбільшим в історії американського бізнесу. Саме після краху Lehman Brothers фінансова криза набула глобального масштабу, паніка на Уолл-стріт перекинулася на всі торгові майданчики світу. Економісти впевнені, що історія фінансових ринків відтепер ділиться на віхи до і після банкрутства Lehman Brothers.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас