Газпром називає бум сланцевого газу в США "бульбашкою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром називає бум сланцевого газу в США "бульбашкою"

Енергетика
1046
Сплеск видобутку газу з нетрадиційних джерел у США "Газпром" називає "бульбашкою" і пророкує зростання цін на газ в країні в найближчі роки, передає The Financial Times за підсумками дня інвестора російської компанії в Нью-Йорку.
Заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв порівняв бум сланцевого газу з інтернет-бульбашкою, "яка спочатку сильно надулася, а потім здулася до якогось раціонального і логічного розміру".
На його думку, ціни на газ в США протягом п'яти років зростуть до 6-8 дол. за млн BTU з нинішніх приблизно 4 дол.
Медведєв також заявив, що на відміну від інших міжнародних нафтогазових компаній Європи та Азії, "Газпром" не зацікавлений інвестувати в газові родовища США.
У США швидке зростання виробництва газу з нетрадиційних джерел, у тому числі зі сланців, розробка яких була раніше нерентабельною, послабило позиції "Газпрому". Низькі ціни на газ в США призупинили його плани експорту газу до Сполучених Штатів, а також змусили продавати близько 7% газу в Європу за спотовими цінами, які більшу частину часу нижче цін довгострокових контрактів "Газпрому", заснованих на нафтовій прив'язці, відзначає FT.
Як відзначив О.Медведєв, як і у випадку з інтернет-бульбашкою, багато компаній, які видобувають сланцевий газ, повинні будуть піти з ринку. "Широке виробництво сланцевого газу неможливо при ціні нижче 6-8 дол. за млн BTU. Тому ми не бачимо у розвитку видобутку сланцевого газу ніякої загрози для себе", - цитує газета менеджера "Газпрому".
Менеджер "Газпрому" також сказав, що інвестиційні банки пропонують йому купувати активи з видобутку сланцевого газу в США, але йому привабливіші запаси в Росії.
Проте, відзначає FT, ринкові ф'ючерси говорять про самовпевненість О.Медведєва - до 2016-2017 року ф'ючерси на газ не перевищать 6 дол.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас