СБ: Зростання цін на основні продовольчі товари в світі сповільнить зростання рівня життя в постреволюційних країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Зростання цін на основні продовольчі товари в світі сповільнить зростання рівня життя в постреволюційних країнах

Казна та Політика
178
Реформи в ряді країн, що є метою революцій, можуть далеко не так швидко призвести до зростання рівня життя через зростання цін на основні продовольчі товари в світі, вважає президент Світового банку Роберт Зеллік, передає РБК daily.
"Хоча зростання цін не є основною причиною для політичної нестабільності, яку ми бачимо сьогодні на Близькому Сході, тим не менш, він був обтяжуючою чинником, який може стати більш серйозним", - зазначив він.
За словами президента СБ, "ціни на продовольство зараз перебувають на небезпечному рівні".
Водночас, в СБ прогнозують продовження зростання цін на основні продовольчі товари.
"Індекс цін на продукти харчування з жовтня 2010 р. по січень 2011 виріс на 15%. Таким чином, цей показник наразі майже на третину вищий, ніж рік тому, і лише на 3% відстає від максимуму, що спостерігався в 2008 р. Дуже сильно підросли в ціні багато зернові. Так, з червня 2010 р. по січень 2011 пшениця на світових ринках подорожчала на 75% через погані погодні умови в країнах, що є великими експортерами. Дуже помітним виявилося зростання цін на цей вид зернових в таких бідних країнах, як Киргизстан (54%), Бангладеш (45%), Таджикистан (37%). Кукурудза, завжди присутня на столі дуже небагатих латиноамериканців, підскочила в ціні за цей період на 73%.
А от рис, без якого немислимий раціон жителів багатьох регіонів Азії, подорожчав порівняно ненабагато - на 17%. Сформована цінова ситуація призвела до того, що за вказаний період ще 44 млн людей на Землі опинилися в злиднях (тобто змушені жити менш ніж на 1,25 дол. на день)", - відзначається в доповіді СБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас