Аналітик: Україні остаточно завершить переговори з МВФ через 2-3 тижні і отримає 1,56 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Україні остаточно завершить переговори з МВФ через 2-3 тижні і отримає 1,56 млрд дол.

Казна та Політика
214
Україна остаточно закінчить переговори з Міжнародним валютним фондом через 2-3 тижні і отримає 1,56 млрд дол. Таку думку висловив аналітик інвестиційної компанії Adamant Investments Андрій Пархоменко.
За словами аналітика, Україна виконала "кількісні" критерії (показники грошових агрегаторів, інфляції, резервів НБУ і т.д.) для отримання третього траншу, але прогрес України в частині "якісних" показників був вельми незначним. Зокрема, це стосується пенсійної реформи та переходу на режим плаваючого валютного курсу. "Тому не дивно, що навіть після закінчення візиту місії сторони не змогли остаточно домовитися про виділення третього траншу", - зазначив він.
Пархоменко нагадав, що у своєму прес-релізі МВФ не згадує про перехід на плаваючий валютний курс, тоді коли в ході попередніх візитів фонд наполягав на необхідності впровадження цього режиму. Так, у грудні 2010 р. НБУ зробив ряд заяв про намір перейти в режим плаваючого курсу. Проте наразі відсутні очевидні стимули для НБУ, які б сприяли такому переходу, до того ж існує ризик виникнення додаткового політичного тиску в разі істотних змін курсу.
"Це означає, що цього року курс гривні до долара залишиться на рівні близькому до поточного - 7,95-7,96. Водночас, я хотів би відзначити користь від переходу на плаваючий обмінний курс, оскільки такий режим дозволив би Україні проводити більш незалежну монетарну політику, а також мати механізм згладжування впливу зовнішніх чинників на національну економіку. У довгостроковій перспективі режим плаваючого курсу, також забезпечив би зниження рівня доларизації економіки", - вважає експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас