Сальдо гривню не обвалить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сальдо гривню не обвалить

Казна та Політика
680
Збільшення дефіциту торгового балансу суттєво посилилося тільки в другій половині 2010 р. Оскільки більшість споживчих товарів в Україні імпортується, зростання внутрішнього попиту активізував імпорт.
"Подіяли два фактори - відновлення внутрішнього попиту (споживчого та інвестиційного). І по-друге, збільшення ввезення нафти і нафтопродуктів", - говорить головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан. Подорожчання енергоресурсів на світових ринках відбилося на вартості українського імпорту, що і стало причиною більш значної динаміки зростання імпорту. При цьому експорт залишався волатильним на тлі коливань попиту на основні позиції українського експорту. До обвалу сальдо, на думку пані Бєлан, причетне й обмеження експорту зернових, що почалося з третього кварталу.
Подальше розширення негативного сальдо торгівлі частково компенсувало підвищення ставки транзиту на транспортування російського газу. "Але в цілому, звичайно, поліпшення з послуг було недостатнім для зростання показників зовнішньоторговельного балансу", - помічає Олена Бєлан.
У сукупності ці чинники призвели до падіння зовнішньоторговельного сальдо в 2010 р. до $3,11 млрд. Це на 137,2% більше в порівнянні з 2009 р., коли воно склало $1,31 млрд.
Але експерти впевнені, що для економіки країни збільшення негативного сальдо зовнішньої торгівлі швидше позитивний сигнал, який вказує на відновлення внутрішнього попиту. "У кількісному вираженні чітко відновився попит на енергоресурси, що спричинило за собою зростання імпорту", - пояснює керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен. На його думку, щодо експорту Україна перебуває в непоганому стані, тому що гривня в реальному вираженні все ще трохи недооцінена. І принаймні у першому кварталі 2011 р. гривня повернеться до свого рівноважного значення за реальним показником. Що є хорошою позицією для подальшого зростання експорту.
"Після усунення обмеження вивозу зернових експорт зможе рости. Думаю, що 2011 р. буде періодом стабілізації дефіциту торговельного балансу", - вважає Олександр Вальчишен. Для подальшого зростання, на його думку, необхідно масштабне банківське кредитування населення, середнього і малого бізнесу і підприємств. Ситуація, за словами експерта, посилюється тим, що економіка повільно підвищує свою ефективність у споживанні енергоресурсів (природного газу). Що ж стосується послуг, то, на думку Олександра Вальчишена, політична стабілізація у відносинах з РФ призвела до нормалізації експорту транспортних послуг, де ключовою послугою є транспорт природного газу.
Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін ще більш оптимістичний в прогнозах і вважає, що дефіцит балансу не тільки стабілізується, але й зменшиться вдвічі - до $1,58 млрд. Експорт товарів в 2011 р. він прогнозує на рівні $61,73 млрд., послуг - $19,13 млрд., а імпорт товарів - $69,53 млрд. і послуг - $12,91 млрд.
Втім, ряд експертів упевнені, що тенденції, які домінували в другій половині 2010 р., збережуться і в поточному сезоні. Начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександр Печерицин вважає, що відновлення внутрішнього попиту як і раніше буде стимулювати імпорт і призводити до подальшого збільшення дефіциту торговельного балансу. "Однак це не відіб'ється на стабільності гривні, оскільки негативний баланс поточного рахунку компенсується позитивним надходженнями за фінансовим рахунком", - вважає пан Печерицин.
Наскільки швидко буде падати сальдо, залежить від темпів зростання цін на зовнішніх товарних ринках, а саме на ринках нафти і сталі. "З урахуванням останніх новин з ринків, думаю, в перші місяці 2011 р. ми будемо спостерігати не дуже великий дефіцит", - впевнена пані Бєлан.
Економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець вважає, що до кінця року зовнішньоторговельний дефіцит виросте до $4 млрд. "Негативний торговельний баланс - наслідок однією з ключових структурних проблем української економіки. Ця проблема не пов'язана з економічними циклами, а існує через дисбаланс у самій структурі економіки. Зокрема, дисбаланс між виробництвом і споживанням", - пояснює пан Іванець. За його словами, зараз уряд намагається знизити імпорт шляхом банального стримування зростання добробуту людей. "Зростання реальних доходів в 2011 р. буде нижче за реальне зростання вартості базових товарів. Але це шлях не розвитку, а швидше деградації, і такі методи ведуть тільки до дестабілізації та тінізації економіки", - говорить Олег Іванець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас