МВФ почав перейматися прозорістю держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ почав перейматися прозорістю держбанків

Казна та Політика
425
Зокрема, йдеться про розширення кількості незалежних директорів і представництво інтересів міноритарних акціонерів у спостережних радах рекапіталізованих банків.
Підвищення рівня корпоративного управління в націоналізованих банках стало однією з основних умов для згоди МВФ на збереження їх у держвласності. У першу чергу йдеться про збереження і розвиток в державних банках інституту незалежних директорів, які могли б підсилити контроль над ризиками, рівень яких, на думку представників фонду, у націоналізованих банках перевищує середній по системі.
"Неефективне управління ризиками знаходить відображення в їх підвищеній концентрації в розрахунку на одного позичальника, надмірному кредитуванні афілійованих та пов'язаних осіб (за вказівкою бізнес-груп, що впливають на держбанки), недалекоглядній позичковій політиці, недостатній контроль над діяльністю ключових співробітників", - сказав співрозмовник, знайомий з позицією представників МВФ.
Незалежні директора сьогодні є тільки в банку "Київ", де державі належить близько 99% акцій. Наглядова рада Укргазбанку повністю сформована з чиновників. Проте після звільнення з Мінфіну заступника міністра Андрія Кравця і директора управління фінансової політики Володимира Коцюби, незалежні директори можуть з'явитися і там.
Учасники ринку вважають, що в банки можуть бути призначені екс-топ УкрСиббанку Олександр Адарич і екс-топ Індекс-банку Ігор Францкевич. Укргазбанк, до речі, вже проходив пілотну програму МФК щодо поліпшення корпоративного управління - незалежними директорами в банку в різний час були Юрій Полунєєв (на той час - директор Міжнародного інституту менеджменту), колишній глава Іпотечного банку Ірландії Джон Сміт і радник міністра економіки Сергій Яременко.
У Світовому банку, фахівці якого глибоко "в темі" процесів рекапіталізації, кандидатури найвищих управлінців не обговорюють. "Ми підтримуємо дію та розвиток інституту незалежних директорів у націоналізованих банках і вважаємо, що на цих постах повинні працювати люди, які зможуть допомогти урядовим чиновникам управляти банком, - говорить координатор фінансових проектів з України, Білорусі та Молдови Світового банку Маріус Вісмантас.- Крім того, потрібно забезпечити подання до наглядових рад інтересів міноритарних акціонерів, якщо вони мають на це право".
Поява представників міноритарних акціонерів у спостережній раді очікується в Укргазбанку (близько 13% акцій банку сьогодні контролюються компаніями, близькими до Василя Горбаля). "Відповідно до нової редакції закону про акціонерні товариства, акціонер, що має більше 12,5% акцій, має право бути представленим в наглядовій раді банку, - говорить аналітик ІК "Інтерфон" Вікторія Кернеш.- Тому це очікуване рішення".
За словами високопоставленого джерела в Нацбанку, пропозиція з міноритаріїв не зустріла заперечень, тому що в НБУ немає претензій до попередніх власників. За даними чиновника, з жовтня 2008 до лютого 2009 рр. банк отримав від НБУ рефінансування в розмірі 1,78 млрд. грн., тоді коли депозитний портфель зменшився на 2,2 млрд. грн.
"Колишні власники банку покрили різницю за рахунок погашення кредитів на 510 млн. грн., а потім банк добровільно пішов на рекапіталізацію. В результаті - проблем з виведенням активів не було, як це було в деяких інших фінустановах", - говорить нацбанківець.
Швидше за все, представники приватних акціонерів (Фірташа) з'являться і в наглядовій раді банку "Надра", якщо процес його рекапіталізації завершиться успішно. "Це нормальна ситуація: люди зберегли репутацію, вели роботу з оздоровлення банків, і мають повне право впливати на ухвалення рішень в них", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькин.
На думку голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, розширення кількості незалежних директорів і вирішення питання з представленням інтересів міноритарних акціонерів, про що вже давно говорять, позитивно вплине на перспективи націоналізованих банків. "Світова практика представлення інтересів міноритаріїв та наявність в наглядовій раді банку незалежного директора, який має авторитет і досвід, підвищує довіру до банку з боку іноземних партнерів і кредиторів. А довіра в банківській системі - це доступ до ресурсів, зниження відсоткових ставок і нові клієнти", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас