Міллер: "Газпром" не буде скорочувати поставки газу через Україну і Білорусію після запуску газопроводу Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: "Газпром" не буде скорочувати поставки газу через Україну і Білорусію після запуску газопроводу Nord Stream

Енергетика
263
Монопольний експортер російського газу "Газпром" обіцяє не скорочувати постачання газу до Європи через Україну і Білорусію після запуску газопроводу Nord Stream. Про це сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає Reuters.
Зокрема, на питання чи буде компанія скорочувати поставки газу через Україну і Білорусію після запуску Nord Stream, він відповів: "Ні, в даний час так питання не стоїть. Це поставки, які будуть здійснюватися за новими контрактами, для нових споживачів".
Тестові постачання газу по Nord Stream почнуться навесні цього року, сказав О.Міллер: "(Одержувачами будуть) наші традиційні партнери, з якими ми працюємо вже десятиліттями на німецькому ринку. Будівництво газопроводу планується закінчити в травні цього року і, відповідно, почнуться випробування".
Він додав, що тестові поставки не будуть перенаправлятися на спотовий ринок Європи. "Ні, це постачання на основі довгострокових контрактів", - сказав Міллер.
Нагадаємо, завдяки прокладці Nord Stream Росія зможе диверсифікувати маршрути постачання газу до Європи. Газопровід Nord Stream, у будівництві якого беруть участь російська держмонополія "Газпром", німецькі енергохолдинги BASF і E.ON, а також голландська компанія Gasunie, планується запустити в четвертому кварталі 2011 р.
Nord Stream - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг) до узбережжя Німеччини (район м. Грайфсвальд). Протяжність газопроводу складе близько 1,2 тис. км. Введення в експлуатацію першої нитки "Північного потоку" продуктивністю 27,5 млрд куб. м газу в рік намічений на 2011 р. Будівництво другої нитки газопроводу призведе до збільшення його пропускної здатності до 55 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас