ФРС підвищує прогнози, але поки не готова згортати купівлю облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС підвищує прогнози, але поки не готова згортати купівлю облігацій

Казна та Політика
232
Керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) на січневому засіданні оптимістичніше оцінювало перспективи економіки США, виражаючи і занепокоєння повільним зростанням робочих місць і, в той же час, обговорюючи необхідність $600-мільярдної програми купівлі облігацій.
"Кілька членів (Комітету з відкритих ринків) помітили, що останні дані вказують на досить сильне пожвавлення, яке може дати підстави для розгляду питання про скорочення темпів або загального обсягу програми купівлі (облігацій)", - йдеться в протоколі засідання 25-26 січня.
У той же час, згідно з протоколом, опублікованим зі звичайним 3-тижневим лагом, члени комітету "продовжували висловлювати розчарування щодо темпів і нестабільності на ринку праці".
Деякі члени комітету у зв'язку з цим говорили, що "навряд чи прогноз міг змінитися настільки, щоб це стало підставою для коректування програми (купівлі облігацій) до її завершення".
Між тим думка керівників ФРС про необхідність викупу облігацій ще може змінитися - члени комітету залишили собі право на свободу дій в залежності від ситуації.
"Члени Комітету підкреслили, що регулярна переоцінка темпів покупки цінних паперів та загального обсягу програми викупу буде продовжена в світлі інформації, що надходить... Комітет буде коректувати програму в міру необхідності", - сказано в документі.
На самому засіданні було прийнято рішення зберегти незмінними терміни і обсяг програми, враховуючи повільне відновлення ринку праці. Хоча це рішення і було одноголосним, як виявляється з протоколу, деякі члени комітету не були впевнені в наслідках програми купівлі облігацій для економіки, але вважали, що "зміна програми в цей момент не була б адекватною".
Ринок сьогодні не очікує, що ФРС раніше часу почне згортати свою програму з купівлі активів, яка завершиться в червні. У той же час ринок акцій позитивно відреагував у середу на підвищення прогнозів ФРС.
Члени комітету, прийнявши до уваги пожвавлення споживчого попиту, збільшення експорту, підвищили свої прогнози щодо зростання економіки США цього року до 3,4-3,9% з листопадового рівня в 3-3,6%. На 2012 рік вони очікують 3,5-4,4%.
Згідно з цими оцінками, які опубліковані разом з протоколом і відображають розкид думок членів комітету, безробіття до кінця року складе як і раніше високі 8,8-9% (8,9-9,1%).
Базова інфляція складе за рік 1-1,3% в 2011 році і 1-1,5% в 2012 році (у листопаді прогноз був 0,9-1,6% і 1-1,6% відповідно).
Ряд членів Комітету з відкритих ринків вважають, що зростання цін на сировину разом з підвищенням цін на імпортні товари створює загрозу прискорення темпів інфляції. Проте їхні колеги відзначали, що в цілому споживачі поки не дуже відчувають ці зміни. Нерідкі ситуації, коли компанії не можуть підвищити ціни у відповідь на збільшення витрат. На засіданні висловлювалися думки, що в майбутньому, коли попит буде достатнім для формування більш агресивної цінової політики компаній, споживчі ціни можуть різко підскочити в стислі терміни, щоб компенсувати цю відстрочку.
"Думка членів комітету, що пожвавлення стало міцнішим, була підтримана збільшенням витрат домогосподарств в IV кварталі", - зазначається в протоколі.
Однак деякі з керівників ЦБ висловили побоювання, що покращення кон'юнктури в IV кварталі було тимчасовим, оскільки основна частина зростання витрат американських споживачів була пов'язана з купівлею автомашин.
На їхню думку, згідно з протоколом, для впевненості в перспективах економіки США потрібно додаткове підтвердження у вигляді нових позитивних даних.
Наступне засідання Комітету з відкритих ринків відбудеться 15 березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас