Заставу в 1 млн грн на виборах до ВР - шанс припинити обман виборців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заставу в 1 млн грн на виборах до ВР - шанс припинити обман виборців

Казна та Політика
261
Однією з основних новел виборчого кодексу має стати запровадження застави в 1 млн грн для партій, які беруть участь у виборах до Верховної ради (ВР), а самі парламентські вибори повинні проходити за змішаною системою, вважає лідер партії "Зелені" Олександр Прогнимак
"Двадцять років існування парламентської системи в Україні красномовно показали, що кількість партій, які реально діють в країні, можна порахувати на пальцях двох рук. Практично всі неактивні партії виповзають на інформаційну поверхню і муляють очі виборцям виключно напередодні чергових парламентських виборів. Причому найчастіше - в якості технологічних проектів для заплутування людей, відтягування голосів у великих політичних партій або в партій ідеологічного спрямування", - вважає він.
На його думку, введення у виборчому кодексі застави в 1 млн грн дозволить виключити з виборчого процесу велику частину технологічних проектів, нівелювати механізм заплутування електорату і підвищити рівень відповідальності політичних партій.
Також, на думку Прогнимака, парламентські вибори 2012 р. необхідно проводити за мажоритарно-обліковою системою. "Облікова система виборів до парламенту, апробована в 2006 і 2007 рр., повністю себе дискредитувала. Українці красномовно побачили, що списки складалися жменькою партійних лідерів за принципом "кум-сват-брат", і в результаті ніхто з депутатів ні за що не відповідає перед людьми. Тому повернення до часткової мажоритарної системи, коли конкретний депутат обирається в своєму окрузі і несе відповідальність перед своїми виборцями, є оптимальним в реаліях низької політичної культури українського істеблішменту", - зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас