Азаров дарує Івченко депозитарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров дарує Івченко депозитарій

Кредит&Депозит
545
Водночас створений біржами, торговцями та банками Всеукраїнський депозитарій в об'єднавчий процес не потрапив.
Доручення створити робочу групу прем'єр дав, ґрунтуючись на доповідній записці свого друга - голови наглядової ради Нацдепозитарію Віктора Івченка, яка є в розпорядженні "ЭИ". Згідно зі зверненням пана Івченка до Кабміну, створення центрального депозитарію на базі НДУ відповідає обіцянкам, даними урядом в меморандумі, підписаному з Міжнародним валютним фондом. "Створення центрального депозитарію через об'єднання НДУ та депозитарію Нацбанку легко піддається реалізації... тоді коли злиття НДУ з депозитарієм ВДЦП/МФС технічно дуже складно... через те, що процес об'єднання Всеукраїнського депозитарію цінних паперів і Міжрегіонального фондового союзу не завершений, а також через суб'єктивний підхід до оцінки капіталу об'єднаного депозитарію з боку акціонерів ВДЦП", - сказано в доповідній на ім'я прем'єра.
Ця записка викликала обурення в голови наглядової ради Всеукраїнського депозитарію Василя Рогового. За його словами, на сьогоднішній день в Україні лише дві юридичні особи мають ліцензію ДКЦПФР на здійснення депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності - це ВДЦП і НДУ. Депозитарію Національного банку України як юридичної особи не існує. "Згідно з чинним законодавством, НБУ здійснює обслуговування обігу державних цінних паперів, у тому числі депозитарну діяльність щодо цих паперів. У структурі НБУ для виконання цих функцій створено відділ депозитарного обліку цінних паперів у складі департаменту монетарної політики. А спроба підмінити ВДЦП на неіснуючий "депозитарій НБУ" є маніпуляцією фактами і, як мінімум, некоректна", - говорить Василь Роговий. Крім того, він стверджує, що МФС як юридичної особи вже не існує - процес вливання цього депозитарію у ВДЦП давно завершено.
У меморандумі, підписаному між Кабміном і МВФ, йдеться про об'єднання саме НДУ з ВДЦП - як двох реально працюючих в країні депозитаріїв. А оцінка капіталу ВДЦП і НДУ, за словами Василя Рогового, не проводиться тільки через небажання пана Івченка її робити. "Ми пропонували проведення незалежного аудиту двох депозитаріїв з їх подальшим злиттям, проте він вийшов з цих переговорів", - говорить Василь Роговий.
На думку керівного директора ІК "Драгон Капітал" Дмитра Тарабакина, продовжувати рух потрібно саме в бік об'єднання НДУ і ВДЦП. Інше рішення однозначно буде проти інтересів ринку.
"Всеукраїнський депозитарій сьогодні відмінно працює з біржами і забезпечує внутрішній ринок торгівлі цінними паперами, - говорить пан Тарабакін.- Водночас НДУ має право відкривати кореспондентські рахунки з іноземними депозитаріями, що важливо для торгівлі цінними паперами українських емітентів на закордонних майданчиках. Тому тільки через об'єднання цих структур можливе створення нормальної інфраструктури для ринку".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас