Ціна на російський газ для України в II кв. ц.р. зросте до 280 дол./тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на російський газ для України в II кв. ц.р. зросте до 280 дол./тис. куб. м

Енергетика
407
Ціна на російський газ для України в II кварталі 2011 р. зросте на 5,7% в порівнянні з І кварталом 2011 р. - до 280 дол./тис. куб. м. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.
"У нас на II квартал дана ціна буде на рівні 280 дол./тис. куб. м", - сказав Є.Бакулін. Він зазначив, що відповідні підрахунки вже проведені. При цьому, прогнозувати ціну на III квартал ще рано, оскільки можливі "деякі коректування".
"Добре, що є стодоларова знижка (на російський газ) і є можливість підтягти нашу промисловість і вирішити соціальні питання", - сказав Бакулін.
Голова "Нафтогазу" відзначив, що в II кварталі у зв'язку зі збільшенням російського газу буде незначно підвищена ставка транзиту. Зараз ставка транзиту російського газу становить 2,84 дол./тис. куб м. на 100 км транзиту.
Також Бакулін повідомив, що НАК "Нафтогаз України" розглядає можливість часткового переходу на розрахунки за російський газ у рублях. "Росіяни запропонували, і ми порахували, що з урахуванням того, що в України є профіцит рублів з торговельного балансу, то це б багато питань спрощувало", - заявив Бакулін. Він зазначив, що відповідні пропозиції обговорюються з Національним банком України, і регулятор позитивно оцінює таку можливість. Крім того, Бакулін зазначив, що відповідна пропозиція буде обговорюватися з російською стороною під час чергових переговорів про ціну російського газу.
Зазначимо, згідно з умовами контракту, розрахунки між "Нафтогазом України" і "Газпромом" здійснюються в доларах.
Раніше Національний банк України заявив, що зможе підтримати "Нафтогаз" з розрахунками по газу. "У нас валютних резервів понад 33 млрд дол. "Нафтогаз", якщо виходить на валютний ринок, то він же купує у тих, хто продає. Але якщо потрібно, НБУ теж може взяти участь", - заявив глава радників НБУ Валерій Литвицький.
Нагадаємо, ціна російського газу для України в I кварталі 2011 р. склала 264 дол. за тис. куб. м. Відповідні розрахунки базувалися на формулі, за якою вартість російського газу для України залежить від ціни на мазут і газойль.
У той же час в держбюджеті-2011 передбачено, що середня ціна російського газу для України на 2011 р. складе 269 дол. за 1 тис. куб. м.
Як повідомлялося, ціна природного газу для "Нафтогазу" в IV кварталі 2010 р. становила близько 253 дол. Відповідно до умов додаткової угоди до базового контрактом, яку було укладено між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" 21 квітня 2010 р., ціна природного газу визначається з урахуванням знижки в розмірі 100 дол.. за 1000 куб. м. Ціна природного газу для компанії в III кварталі 2010 р. становила близько 248 дол. Відповідно до угоди, ціна на газ для України в II кварталі 2010 р. становила 236 дол. за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки, без знижки ціна склала б 336 дол. за 1 тис. куб. м. Зменшена ціна поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м в наступні роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас