Янукович не зможе подвоїти ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович не зможе подвоїти ВВП

Казна та Політика
861
Обіцянка Президента щорічно нарощувати номінальний валовий продукт на 100 млрд гривень - приклад економічної безграмотності.
Про це розповів Володимир Дубровський, старший економіст CASE-Україна.
"Якщо ми говоримо про номінальний ВВП, то ми його можемо подвоїти взагалі протягом року. Надрукувати грошей і прискорити інфляцію. Адже тільки інфляція нам може додати обіцяні 100 млрд гривень. Всі економісти, які пишуть слово "професор" через одну "ф", рахують ВВП у реальних цінах. Тобто, збільшення ВВП на 100 млрд гривень у номінальних цінах при збільшенні інфляції навіть нижче 10% досягається в тому разі, якщо ніякого економічного зростання немає взагалі. Тут питання полягає в тому, що при середньому зростанні 7% на рік за рахунок кумулятивного накопичення відсотків за 10 років можна подвоїти ВВП. Але, підкреслюю, тільки в реальному вираженні", - сказав економіcт.
За словами Дубровського, враховуючи нинішню економічну політику влади, Україні не вдасться виконати план Януковича.
"Заяви про те, що ми на 100 млрд гривень збільшимо ВВП - це з розряду економічних анекдотів. Це говорить про повну економічну безграмотність. Адже зростання в номінальному вираженні - це не досягнення. Ми його можемо показати за рік за допомогою інфляції та друкування грошей. Але в реальності це показує, що зростають ціни, що в інвесторів немає впевненості у своїх інвестиціях. Поки влада веде антиринкові реформи. І тут одне питання - утримати зростання економіки хоча б на існуючому рівні (нехай і при низькій порівняльній базі). Поки ми не можемо взагалі навіть здогадуватися, за рахунок чого Янукович подвоїть ВВП. Росія вже сіла в калюжу, коли обіцяла подвоїти ВВП. Але їхні прогнози були розраховані на зростання енергоресурсів. Ресурсів для різкого зростання ВВП, як це було на початку століття, в Україні зараз немає, окрім, можливо, агробізнесу. Але ми бачимо, що сьогодні він повністю затиснутий чиновниками", - заявив Дубровський.
Нагадаємо, держбюджет України на 2011 рік передбачає зростання ВВП на 4,5%. У номінальному вираженні ВВП складе 1,253 трлн гривень. Держбюджет 2010 року був у номінальному вираженні розрахований 1,083 трл гривень. Однак, ця сума була розрахована на основі прогнозу зростання в 3,7% ВВП. Але, згідно з останніми даними Держстату, зростання валового внутрішнього продукту минулого року склало 4,2%. Правда, при цьому Держстат поки не називає цифри макропоказника в грошовому вираженні.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас