У ЦВК кажуть, що є проблема з наступними місцевими виборами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЦВК кажуть, що є проблема з наступними місцевими виборами

Казна та Політика
173
Заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера вважає можливим проведення чергових місцевих виборів в 2014 або 2015 році. Він також впевнений, що чергові вибори до Верховної Ради неможливі після 2012 року.
За словами Магери, виходячи зі змін Конституції, якими термін повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів збільшується з 4 до 5 років, такі вибори повинні пройти в 2015 році.
При цьому він зазначив, що тоді, коли проводилися останні місцеві вибори, діяла Конституція редакції 1996 року, за якою строк повноважень місцевих рад, сільських, селищних, міських голів - 4 роки.
"Тобто виникає цікавий нюанс: 2014 або 2015 рік. Поки що юристи сходяться більшою мірою на 2015 році. Але я не виключаю, що це може бути і в 2014", - сказав заступник голови ЦВК.
Магера додав, що остаточне рішення в цьому питанні зможе ухвалити тільки Верховна рада.
Щодо виборів до парламенту Магера зазначив, що "вони не можуть бути перенесені на дату після 2012 року". "Це буде суперечити конституційній природи інституту народного представництва. Народ делегував повноваження, дав представницький мандат, обрав своїх представників до Верховної ради на певний термін повноважень, який не можна збільшити", - вважає Магера.
На його думку, рішення про пролонгацію терміну повноважень чинного парламенту не можна ухвалити навіть на всеукраїнському референдумі.
"Референдумом можна, тому що референдум і вибори - різні форми безпосередньої демократії. Не можна і шляхом внесення зміни до Конституції. Тому що, якщо слідувати такій точці зору, то можна вибори взагалі не проводити, а до Конституції внести зміни, що Верховна рада обирається довічно, або наприклад, можна депутатський мандат передавати у спадок", - упевнений заступник голови ЦВК.
Магера підкреслив, що продовження терміну повноважень обраного органу влади не узгоджується з принципами демократії.
"За буйної фантазії можна багато чого написати, але є речі, які є стійкими у багатьох демократичних і вільних країнах світу, до яких ми прагнемо. Врешті-решт, якщо ми будемо виходити не з цієї точки зору, повірте, ставлення до нас і Ради Європи і серйозних міжнародних інститутів буде дещо іншим. Ми і так їх дуже "дивуємо" останнім часом, а якщо ще й цим здивуємо ... Зрештою, ми європейська країна", - додав він.
Член Центрвиборчкому також відзначив, що дискусійним залишається питання про дату проведення чергових виборів мера Києва, Київської міської ради та Тернопільської обласної ради.
За його словами, термін повноважень мера Києва закінчується в 2012 році, а Київської міськради - у 2013.
Він нагадав, що в 2010 році вибори влади Києва, а також Тернопільської облради не проводилися, водночас, згідно зі змінами Конституції, чергові місцеві вибори проводяться в усі органи місцевого самоврядування по всій країні одночасно.
"На мою думку, цю ситуацію потрібно вирішувати одним із двох шляхів. Перший спосіб - тлумачення Конституційного Суду України з даного питання. Другий - ухвала нового закону про місцеві вибори, в перехідних положеннях якого будуть передбачені терміни проведення чергових виборів у ці органи влади", - додав Магера.
Він не зміг спрогнозувати, який із цих шляхів буде обраний для вирішення проблеми, що склалася. При цьому заступник голови ЦВК підкреслив неприпустимість продовження повноважень представницького органу на термін, на який виборці його не обирали.
1 лютого Рада внесла зміни до Конституції, якими збільшила з 4 до 5 років термін повноважень місцевих рад, сільських, селищних, міських голів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас