Ціна помилки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна помилки

Казна та Політика
1395
Так, планується замінити дорожнє покриття площі, облаштувати каси Національного спортивного комплексу "Олімпійський", побудувати автомобільні в'їзди і виїзди на стадіон. У підземній частині Троїцької площі буде побудований паркінг на 500 машиномісць, а також п'ять ресторанів та боулінг-клуб. Передбачуваний обсяг інвестицій, який буде направлений у реалізацію першої черги проекту, складе близько 100 млн. грн. ($12,5 млн.). "У вересні 2012 р. ми почнемо будівництво офісного центру класу "А" за Театром оперети. Будівництво займе 14 місяців. Це буде другий етап реконструкції", - розповідає пан Овчинніков. Площа офісного центру складе 25,89 тис. кв. м, висотність - від 6 до 21 поверху. Обсяг інвестицій в другу чергу реконструкції складе 250 млн. грн. ($31,25 млн.). Пан Овчинніков зазначив, що компанія вкладе в реалізацію проекту власні кошти, які планує окупити через вісім років за рахунок експлуатації БЦ.
Нагадаємо, що у Вадима Новинського через цю ділянки склалися з містом вельми непрості відносини. Ще в 2002 р. за розпорядженням екс-мера столиці Олександра Омельченка столична будкомпанія "Нерухомість столиці" та литовський девелопер Hanner почали будівництво ТРЦ "Троїцький" перед стадіоном. Введення об'єкта в експлуатацію запланували на 2007 р. Інвестиції в проект оцінювалися в $95 млн.
Але будівельні роботи так і не вдалося завершити, оскільки в різні органи влади неодноразово зверталися керівники НСК "Олімпійський", Театру оперети, готелю "Спорт" з проханнями заборонити спорудження об'єкту. В підсумку, коли в будівництво ТРЦ було вкладено $50 млн., Hanner вийшов з проекту, а "НЕСТ" в 2008 р. продав напівзбудований ТРЦ Вадиму Новинському за, за оцінками гравців ринку, близько $20 млн. Вже тоді було відомо, що об'єкт суперечив вимогам УЄФА щодо безпечної евакуації глядачів зі стадіону і буде знесений. З цього моменту почалися переговори "Смарт холдингу" з державою.
За демонтаж ТРЦ компанія хотіла отримати компенсацію в розмірі близько $200 млн. У червні 2008 р. девелопер погодився як відшкодування взяти земельну ділянку (оренда на 49 років) площею близько 80 га на ВДНГ. Але, за словами пана Овчиннікова, місто так і не виконало своїх зобов'язань, і тому було ухвалено рішення про будівництво БЦ.
За оцінкою директора департаменту реалізації інвестиційно-девелоперської компанії "Каскад" Тетяни Копилець, заявлених на будівництво БЦ інвестицій вистачить, але девелоперу доведеться постаратися, щоб вкластися в кошторис. "Клас "А" завжди затребуваний, тому є певна гарантія того, що пустувати БЦ не буде", - говорить вона.
А виконавчий директор консалтингової компанії Real Estate Solutions Андрій Борщ впевнений, що "Смарт холдинг" налаштований не скільки на отримання прибутку, скільки на мінімізацію збитків. Він додає, що свого часу компанія помилилася, коли призначила занадто високу ціну за недобудову. "Були б більш зговірливими, тоді і ситуація по-іншому склалася. А зараз, після демонтажу ТРЦ, час торгу минув", - підсумовує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас