Торговці взялися за податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці взялися за податки

Фондовий ринок
875
Днями відбулося засідання стратегічної групи при ДКЦПФР. Серед обговорюваних проблем - прогалини Податкового кодексу в частині норм регулювання фондового ринку.
В асоціації "Українські фондові торговці" вже визначилися з першочерговими правками податкових норм. Одна з головних проблем, на яку вказує об'єднання, - необхідність визначення статей витрат компаній при первинному розміщенні ними цінних паперів.
"При купівлі ЦП на первинному розміщенні не формуються витрати. Ця норма дискримінаційна, і вона автоматично вбиває будь-яку ідею IPO", - хвилюється член ради АУФТ Олег Швець. У разі виходу інвестора на первинний ринок, пояснює він, з продажу цих паперів доведеться повністю заплатити податок на прибуток.
Неврегульованим залишається також питання оподаткування операцій репо - угод з купівлі цінних паперів із зобов'язанням зворотного продажу. На даний момент ДПАУ відносить такі операції до розряду кредитних, а не до операцій з ЦП. Такий стан справ призводить до додаткового податкового навантаження на професійних торговців фондового ринку. "Торговець платить податки з позитивного результату від торгівлі цінними паперами за мінусом витрат на купівлю паперів того ж виду. А повинен буде платити з кожної кредитної операції і, відповідно, не зможе перекривати витратами на купівлю ЦП", - коментує Олег Швець.
Крім цього, існуюча нормативна база передбачає заборону здійснення видаткових операцій по рахунку в цінних паперах до моменту його реєстрації в Податковій. Раніше така процедура стосувалася тільки грошових рахунків. Як уточнює директор юрдепартаменту групи "Сократ" Олена Мельникова, норма про надання банками та іншими фінустановами інформації про рахунки в ЦП, відкриті у зберігача-банку, була введена в результаті спільного наказу ДПАУ, НБУ і ДКЦПФР. Але при цьому процедури реєстрації таких рахунків у ДПАУ немає. У результаті цього у зберігачів виникає питання: чи можуть вони списувати цінні папери з цих рахунків.
Вказують торговці й на інші податкові нюанси. Так, наприклад, нормативна база поки недостатньо деталізована в частині операцій на терміновому ринку. До речі, даний сегмент біржової торгівлі на початку цього року вже кілька разів бив рекорди за обсягами операцій, що має лише додатково мотивувати всі сторони до врегулювання спірних податкових питань.
"Варто відзначити недостатньо чітку регламентацію особливостей оподаткування операцій з торгівлі ф'ючерсними, форвардними контрактами", - говорить Володимир Грищенко, керівник управління глобальних ринків ІК "Трійка Діалог Україна". У результаті цього, додає він, можливі претензії з боку податківців до платника податків при визначенні фінансового результату по операціях з терміновими контрактами. Крім того, необхідно чітко визначити перелік документів, якими підтверджується факт складання та виконання угод щодо цінних паперів. Логічно, робить висновок експерт, якщо єдиним документом, необхідним для цього, буде брокерський звіт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас