Київ стає столицею бодяжного бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ стає столицею бодяжного бензину

Енергетика
1589
У Києві зростають обсяги реалізації сурогатного палива. Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
"Столичний регіон став одним з центрів концентрації так званої бодяги. Ми відстежуємо перевезення нафтопродуктів залізницею - згідно з ними, до столиці звозяться компоненти бензинів з усієї України, які потім реалізуються під виглядом повноцінного палива", - зазначив експерт.
При цьому, за словами С.Куюна, найчастіше сурогатне паливо реалізується на АЗС, які своїм зовнішнім виглядом не поступаються станціям великих заправних мереж, які зарекомендували себе.
"Купуючи паливо, необхідно дивитися, перш за все, на "ім'я" компанії. Відомі гравці ринку не будуть розбавляти паливо, оскільки дорожать своєю репутацією. І, звичайно, потрібно розуміти, що хороший бензин (як і будь-який інший товар) не може бути дешевим", - зазначив директор компанії.
Куюн повідомив про те, що "Консалтингова група А-95" проводила спільно з Комітетом захисту споживачів палива перевірки якості нафтопродуктів на АЗС.
"Результати перевірок були шокуючими: у деяких пробах палива вміст шкідливих речовин перевищував норму в сотні разів", - сказав експерт.
На думку Куюна, подібна ситуація склалася внаслідок відсутності ефективного контролю якості палива на АЗС.
Він нагадав, що в 2009-2010 рр. Держспоживстандарт не проводив перевірок якості палива через відсутність необхідного фінансування. Втім, зазначив експерт, недосконалість законодавства не дозволяла проводити ефективний контроль якості палива навіть за наявності фінансування. "Процес відбору проб виписаний у ГОСТах таким чином, що його результати аналізів дуже легко оскаржити. Тому навіть коли проводилося фінансування відбору проб, Держспоживстандарт відмовлявся публікувати список бодяжників, розуміючи неминучий програш у суді", - сказав Куюн.
Як повідомлялося, за оцінками учасників ринку та експертів, від 20 до 40% всіх нафтопродуктів, що реалізуються на вітчизняних АЗС, - фальсифікат. Особливо часто неякісний продукт зустрічається на "небрендових" станціях.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас