За деякими даними, статок Мубарака оцінюється в 70 млрд доларів і перевищує статок Гейтса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За деякими даними, статок Мубарака оцінюється в 70 млрд доларів і перевищує статок Гейтса

Казна та Політика
1214
За деякими даними, статок колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака оцінюється в 70 млрд доларів. Таким чином, беззмінний лідер Єгипту, що правив країною 30 років і який пішов 11 лютого 2011 у відставку на тлі масових протестів населення, виявився багатшим за засновника американської корпорації Microsoft Білла Гейтса, статки якого оцінюються в 54 млрд (за даними за 2010 рік), передає німецький телеканал №24.
Народ Єгипту, де більше половини 80-мільйонного населення живе на 2 долари на день, дивується, як Мубарак, чия зарплата офіційно становила 808 доларів на місяць, зміг заробити мільярди. Як відзначають експерти, корумпованість у найвищих ешелонах влади, що викликала обурення народу, стала однією з причин демонстрацій, які в результаті призвели до повалення чинного режиму. При тому натовп скандував: "Мубарак, скажи нам, де ти ховаєш свої мільярди!"
Згідно з попередньою версією антикорупційної комісії, яка розслідує справу про можливі зловживання службовим становищем з боку Мубарака, колишній президент зміг заробити капітал в 1990-і роки на тлі приватизації державних підприємств. "Приватизація стала найбільшою корупційною аферою в історії Єгипту з часів фараонів", - відзначає одне з ділових видань країни. Однак відкрите обговорення питання про фінансовий стан політичної еліти країни стало можливим лише зараз.
Почасти добробут сім'ї Мубарака забезпечив той факт, що багато членів клану працювали в організаціях, які полегшували доступ до цікавих проектів з великими грошима. Так, відомо, що молодший син колишнього лідера Єгипту Гамаль Мубарак з 1996 по 2001 рік був директором інвестиційної компанії Medinvest Associates Ltd., Офіс якої розташовувався в престижному лондонському районі Найтсбридж. Крім того, Гамаль Мубарак до останнього був високопоставленим членом владної партії Єгипту.
Минулими днями в Єгипті все частіше лунали заклики вжити заходів і обмежити доступ Мубарака-старшого до грошей, які він "накрав". Однак питання про те, наскільки далеко зайдуть ці заходи і яке буде їх фактичне втілення, буде залежати від розвитку політичної ситуації в Єгипті, відзначають експерти. Поки все обмежилося тим, що всі рахунки Мубарака та членів його сім'ї у швейцарських банках були заморожені за розпорядженням уряду Швейцарії. Тим часом представники антикорупційної комісії закликають не зупинятися на цьому і звертаються до інших країн з проханням наслідувати приклад Швейцарії, хоча і визнають, що накласти арешт на всі рахунки Мубарака буде практично неможливо через високий ступінь конспірації.
Мубарак пішов у відставку з поста президента Єгипту 11 лютого 2011. Цьому передували масові заворушення в Єгипті, які тривали протягом 18 днів. Демонстранти, що належать до самих різних соціальних і вікових груп, вимагали негайної відставки Мубарака, який правив Єгиптом з 1981 року.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас