Бердимухамедов: імідж президента-реформатора потьмянів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бердимухамедов: імідж президента-реформатора потьмянів

Казна та Політика
267
Чотири роки тому, 14 лютого 2007 року, Гурбангулі Бердимухамедов вступив на посаду президента Туркменістан. Обіцянки масштабних реформ, які пролунали з вуст наступника Туркменбаши чотири роки тому, так і залишилися гучними гаслами. Але на Заході, хоч і на короткий час, побачили в ньому лідера, який прагне відкрити Туркменістан міжнародній спільноті.
У нинішні лютневі дні по всій Туркменії пройшли конференції, присвячені діяльності президента країни. Виступаючі заявляли про незаперечний успіх президента як всередині країни, так і за її межами. На одній з таких зустрічей, доповідачі зазначали, що "сьогодні на світовій арені президент Гурбангулі Бердимухамедов відомий як один з яскравих державних діячів і політиків сучасності".
Справді, всі чотири роки президентства Бердимухамедова іміджмейкери глави держави старанно працювали над створенням образу президента-реформатора, який поступово виводить країну з ізоляції, в якій та опинилася в роки правління Сапармурата Ніязова.
Заступивши на пост президента, Гурбангулі Бердимухамедов заявив, що його країна буде проводити багатовекторну зовнішню політику і транспортувати свої енергоресурси за різними напрямками. Фактично, відзначають експерти, він вимовив вголос те, що хотілося почути міжнародному товариству від лідера однієї з найбільш закритих країн світу.
Одна тільки відмова від російської монополії на скупку газу розцінювалася на Заході як крок на шляху лібералізації економічної системи країни. Під час свого візиту до Азербайджану і Туркменії в січні 2011 року голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу висловив від імені ЄС підтримку зовнішньополітичного курсу, що проводиться Гурбангулі Бердимухамедовим і назвав "прогресивними" ініціативи туркменського лідера, спрямовані на розвиток міжнародних відносин.
При цьому для потенційних покупців туркменського газу давно не секрет, що, роздаючи обіцянки і підписуючись під різними проектами (включаючи не забезпечений контрактами і гарантіями безпеки Тапі), Бердимухамедов не обтяжує себе гарантіями їх реалізації. Петро Трзасковскі, координатор з енергетики міжнародної організації Bankwatch, вважає заяви Бердимухамедова про більш тісну співпрацю з Європою щодо проекту "Набукко" не більш ніж грою і закликає європейських чиновників не довіряти обіцянкам туркменського президента.
Очевидно, що нинішній лідер Туркменії не зміг себе позитивно зарекомендувати в очах правозахисників. Такі організації, як Amnesty International та Human Rights Watch, відводять Туркменії останні рядки в щорічних рейтингах країн, де грубо порушуються права людини.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас